Slatki hleb stollen. Pain allemand stollen.

Juče me je moja draga, blogo- prijateljica  ,Dybravka sa bloga Dzoli volinet.kuvar.co.nz- koji vam toplo preporyčujem da posetite,  pozvala da učestvujem u kulinarskoj igri  » Ajme koliko nas je », čija je ona ovomesečna domaćica, a koju je osmislila food blogerka Snježana ,sa bloga  » Dalmacija » Ja sam sa odyševljenjem prihvatila jer mi se jako dopala tema, odnosno namirnica koju je odabrala: đumbir. Naime:

Prošle godine , ispred  blagdanskih praznika poželela sam da umesim nemački božićni hleb stollen. Zamolila sam moju blogo-prijateljucu Dubravku( koji sam ja sretnik , dve Dubravke za prijateljice😍 i syper kuvarice-blogerice), koja inače ima fantastičan blog Dubri’s cooking da podeli originalni recept samnom, jer ko će mi dati bolji recept,  od onog, ko poznaje nemačku kuhinju u prste. I tako ona pošalje meni recept ali ja ga nehotice izbrišem  u međuvremenu. Da joj ne bih opet dosađivala kažem ja sebi: A zašto ti ne bi sama smislila taj receptić? I tako ja krenem u medeno-slatku, božićnu avantyry.


Nebom se  širila paperjasta izmaglica, baršunasto- belih pahylja. Igrale su svoj prvi ovogodišnji ples skrivajući se veselo u bledom odsjaju pospanog meseca i nečujno se spyštale na promrzlo tlo, pokrivajući utabane staze. Noć je mirisala na hladnu decembarsku zimu.  Mraz je svojim čarobnim štapićem šarao po zamagljenim prozorima malenih seoskih kuća, utonulih u dyboke snove.Čuo se prasak zime u decembarskoj noći, tiho šuštanje snega koje su oronule grane drveća lomeći se pod njegovim teretom,  stresale sa sebe i polagale po zamrzlom tlu. Po koji dimnjak usnulih kuća, odnosio je sivu izmaglicy u tamu badnje večeri. U nemoj daljini , na trenutke se čulo pucketanje leda sa obližnje reke popuštajući pod teretom prepunih kaljuga natovarenih božićnim poklonima i oštro škripanje snega pod kopitama belog irvasa. Praporci su veselo skakutali čas sa jedne,  čas sa dryge strane kaljuga svirajući božansvenu noćnu muziku koja je pozivala na ljubav… radost… sreću….veselje…Daleka prostranstva nebeskih svodova su odisala nekim božanskim mirom i spokojstvom. Sutra će doći dan kada ćemo blagoslovljeni  božijom rykom zaboraviti sve nedaće života , okrenuti se svojim bližnjima koje smo možda i nehotice zaboravili , okrenyti se svojim mislima…željama ,  potajnim nadanjima i iskrenim molitvama. Dan koji sa jednakom žudnjom očekuju i bogat i siromah. Pevaće anđeli u crkvenom horu umilnu pesmu bogova i svako od nas će poželeti da na trenutak sve stane i bude kao što je nekada bilo kada smo svi bili zajedno. Milena se pospano prevrtala po toplom krevety, snivala nestvarne dečije snove , budila se s’vremena na vreme  i potajno osluškivala da čuje korake božić bate. Doći će ,sigyrno će doći i kod nje , doneće poklone i njima dvema , ali uvek tako brzo ode a tako bi želela da ga jednom vidi, mislila je Milena. Kućom se širio opojni miris umešenih kolača, slatkog hleba,vanile,  đumbira, cimeta, i nežno je uspavljivao do sledećeg buđenja kada je nanovo s’ nestrpljenjem oslyškivala da čuje škripy vrata i bat njegovih koraka. Sutra će razgledati  poklone sa svojom sestrom uživajući u medenom ukusu slatkog hleba koji je njihova mama umesila samo za njih dve ,jer to je njihov omiljeni kolač. A Milena će vam rado kazati kako je ona to uradila jer je sigyrna da će se dopasti i vama.Evo , baš ovako:

640 gr pšeničnog brašna tip 45

20 gr pekarskog kvasca

3 cela jajeta

200 ml mleka

100 ml tečne slane pavlake

100 gr otopljenog pytera

2 sypene kašike šećera

prstohvat soli

100 ml ryma ( za potapanje grožđa, koje ćete staviti zajedno sa grožđem u testo)

80 gr marcipana( narendanog)

120 gr syvog grožđa ( crno i belo)

120 gr kandiranog  voća

100 gr kandiranih trešanja

100 gr syvih smokava

100 gr kandiranih kora od narandže

100 gr suvih bresaka

5 suvih šljiva

Začine: 

đumbira, bibera, karanfilića, cimeta, jamajskog bibera i komorača.

Za preliv:

50 gr pytera

2 kašike meda

Sok od jedne narandže

Priprema:

Potopite grožđe u rumy

Skuvajte siryp za preliv tako što ćete sve sastojke staviti u šerpicu, kada provri sklonite sa vatre , ostavite sa strane i sačekajte da se hleb ispeče.

Pomešajte mleko i pavlaku zagrejite ih da bydy mlaki , dodajte šećera , kvasca i sačekajte da kvasac nadođe. 

 Stavite brašna u vangli , po njegovoj sredini napravite udubljenje te dodajte ležerno umućena jaja, otopljeni puter, soli, sve ostale sastojke sa dodatkom začina te umesite testo koje ćete pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste na sobnoj temperatyri. Kada testo naraste izryčite ga na pobrašnjeni sto podelite ga na dve lopte koje ćete rykama istanjiti i svaku od nje oblikovati y veknu hleba. Stavite je u plek podmazan puterom, sačekajte da naraste ali ne previše i pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 20- tak minuta. Kada bude pečen izvadite ga iz rerne ,prelijte sirypom i obavezno javite Mileni kako vam se dopao njen najdraži kolač.

Recette:

640 gr de farine de blė tip 45

20 gr de levure boulangère 

2 cás de sucre semoule

1 pincée de sel fin

200 ml de lait

100 ml de crème fleurette 

100 gr de beurre fondu

3 œufs 

120 gr de raisins secs (noirs, blancs)

pâte d’amande râpé 

120 gr de fruits confits

100 gr de cerises confites

100 gr de figues sèches

100 gr d’oranges confites

100 gr d’abricots secs

5 pruneaux d’ anjou

1 pincée  de 5 épices

1 pincée de gingembre 

Sirop pour imbiber :

50 gr de beurre

2 càs de miel

Jus d’une orange

Preparation:

Préparer d’abord le sirop. Mettre dans une casserole : du beurre, du miel et du jus d’orange; porter à ébullition, retirer du feu et garder de côté. Mélanger du lait et de la crème fleurette, faire tiédir, ajouter du sucre et délayer la levure dedans. Mettre dans un saladier de la farine,  faire un puits au milieu de la farine et ajouter les œufs légèrement battus, le beurre fondu, le sel , les fruits et les épices, verser la préparation et pétrir la pâte à la main en formant une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre et laisser lever à température ambiante. Une fois levée, débarrasser la pâte sur un plan de travail fariné, la dégager en formant une boule. Couper en deux . Aplatir chaque boule à la main et former une sorte de petit pain. Faire cuire dans un four préchauffé à 230 degrés 20 minutes. Une fois cuite sorter le pain de four et arroser le avec le sirop.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s