Aumônières aux blanc de  poulet. Omonjer sa belim pilećim.

tous-au-bistro-grand

 

Ce mois-ci le thème de  » Compile moi un menu  » sont les plats de bistrot.  

Je remercie:

• Nath  » Une cuisine pour Voozeno » http://www.cuisine.voozenoo.fr

• Sandra « Encore un gateau » http://www.encoreungateau.com

• Et le créateur de jeu: Seb  » Poivre Seb » http://poivreseb.fr

Je participe avec mes aumônières.

 

 

AUMÔNIÈRES AU BLANC DE POULET.

Moi personnellementjaime bien faire des aumôniéres, sucré ou salé, j’aime les deux. Ça ne prend pas beaucoup de tempsavec n’importe quel ingredient sont toujours jolies et goûteuse.

Pour 2 aumônieres il vous faut:

feuilles de brick

blancs de poulet

1/2 courgette

1/2 carotte

1/2 oignon blanc

100 gr de riz sauvage

350 ml d’eau pour la cuisson du riz

1/2 poireau

2 càs d’huile de pepins de raisins

sel rose himalayen

poivre

Pour la marinade il vous faut:

cqs de moutarde de dijon

càs de sauce soja

càs de miel

2 càs de bierre

càc de vinaigre de balsamique

sel rose himalayen

poivre (blanc et noir)

5 epices

1 pincée de gingembre en poudre

Dans une petite casserole mettre l’huile à chauffera feu douxajouter une moitié doignon coupé en dès , faire revenirajouter le rizfaire cuire 2 minutesajouter de l’eaufaire cuire le riz a feu douxUne fois cuitretirer la casserole du feulaisser l’eau couler dessus pour refroidir le rizMettre le riz dans une passoire pour bien égoutterMettre de côté.

Couper la courgette en rondelles,à la  mandoline mettre dans une plaque huilée, salerpoivrer et faire cuire dans le four à 250 degrés , 5 minutes.

Dans une poêle faire chauffer l’huile à feu deuxajouter l’oignonla carotte coupée en dès , les faire revenir, ajouter le poireau coupé en lamellesfaire cuire .

Dans une poêle bien chaudemettre quelques goutes d’huilefaire revenir les dés du blanc de pouletet lensemble avec la marinade, à feu vif.

Mettre le beurre à fondrebeurrer votre feuille de brick de chaque, côté, les disposer l ‘une sur l’autre les farcir dans cet ordre : rizoignoncarottepoireaurondelles de courgetteet sur le dessus les morceaux de blanc de poulet.

Beurrer aumônéresavec le reste du beurreet les faire dorer dans un four préchauffé à 250 degrés.

OMONJER SA BELIM PILEĆIM MESOM.

Aumônieres ( omonjer ) iliti vrećice  su nastale još u srednjem veku. To su u početku bile samo platnene vrećice koje su ljudi u  to vreme nosili za pojasom, pune sitnog novčića , koji su dobijali kao neku vrstu pomoći. A neki dovitljivi kuvar se dosetio da ih napuni hranom i da im ime , po istoimenim. Tako da se danas u restoranima služe aumônieres raznolikog ukusa i sastava kao na primer: punjene povrćem, povrćem i mesom iliti kombinacije morskih plodova i povrća…, a naravno i u slatkoj formi. Ja sam ih ovog puta pripremila sa mesom i povrćem.

Za 2 ovakve  vrećice će vam biti potrebne sledeće namirnice:

2 filea, belog pilećeg mesa

100 gr trobojnog pirinča

350ml vode

1/2 zelene tikvice

1/2 manje šargarepe

100 gr prazi luka

1/2 manje glavice crnog luka

2 supene kasike ulja od semenki grožđa

30 gr otopljenog putera za premazivanje kora.

Za marinadu mesa:

2 supene kašike meda

1 kafena kašičica soja sosa

2 kafene kašičice dijon (dižon) senfa

2 supene kašike piva

1/2 kafene kašičice balsamiko sirća

roze himalajske soli

mlevenog bibera ( crni i beli)

Prstohvat bibera sa Jamajke, karanfilića, komorača, muškantnog oraha

Žanžombr u prahu( 1 prstohvat)

Priprema:

Meso isecite na kockice. U dubljoj činiji, stavite senfa dodajte   balzamiko sirća, dobro sjedinite žicom za mućenje, dodajte , 1 kafenu kašičicu ulja od semenki grožđa, meda ,  piva i začina. U marinadu  dodajte mesa, pokrijte providnom folijom i ostavite na pola sata u frižideru.

U dubljoj šerpici ,na malo putera upržite nekoliko režnjeva crnog luka, dodajte pirinča koga ćete takođe upržiti , 1-2 minuta , te ga nalijte vodom, posolite , pobiberite i skuvajte. Kada bude kuvan , sklonite šerpicu sa šporeta, pustite hladnu vodu da teče po njemu.Kada pirinač bude mlak, ocedite ga od vode i stavite sa strane.

Tikvicu isecite na rebraste kolutove super seckom, poslažite u nauljanom pleku, posolite , pobiberite i ispecite u rerni na 250 stepeni, 10 minuta. Luk i šargarepu isecite na kockice.

U tiganju zagrejite ulje, dodajte crnog luka i šargarepe, prodinstajte da omekšaju, pa dodajte prazi luk i dinstajte dok svo povrće, potpuno ne omekša.

Piletinu zajedno sa marinadom upržite na vrelom tiganju, sa nekoliko kapi ulja, pa sklonite sa vatre. U suštini belo meso se brzo termički obradi , i ne treba ga dugo tretirari, jer će se i u rerni dopeći.

Kore premažite i sa jedne i sa druge strane , otopljenim puterom, stavite jednu preko druge, pa ih punite sledećim redom: pirinač, dinstano povrće, u krug poređajte tikvice, odozgo belo pileće meso. Kore pri vrhu uvežite kuvarskim koncem, premažite preostalim puterom i stavite u rernu na 250 stepeni da kore porumene. Napomena: ja sam koristila kore koje se zovu feuille de brick, kore koje se prave od kuvanog brašna, tako da imaju specifičan ukus i miris ,a vi ih možete zameniti našim korama, srednje debljine.

 

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6 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. Bonsoir, Magnifique cette aumônière ! Et elle m’a l’air délicieuse .. Merci pour ce partage. Belle soirée. valerie

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    1. Bonjour, c’ est gentil. Je suis contente qu’elle vous plaise. Sunčica.

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  2. Coucou !! Pour que je puisse valider ta recette, il faudrait que tu dépose le lien de la recette sur le blog du jeu article « Dépôt des recettes » en commentaire et que tu mettes des liens actifs vers les 3 organisateurs et vers le blog.
    Je te remercie.
    Bonne soirée.

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    1. Ok,merci. Je le ferai demain 🙂

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      1. Merci !! Recette validée pour le défi.
        Je te souhaite de belles fêtes
        Nath

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      2. Merci à toi aussi.Désolé pour retard.

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