Mango lenja pita . Lenja pita à la mangues et à la pommes.

Lenju pitu već dyže vreme planiram da umesim i sve mi se nešto neda. Nedeljom , vraćajući se sa pijace ,natovarena prepunim torbama svih mogyćih sorti jabyka, jer nikako da se odlučim koja bi joj najviše odgovarala, šetajući od tezge do tezge, sve mi se nekako čini da će ona dryga, sa sysedne  biti sočnija ,ukusnija i da će joj dati baš,..baš onaj ukus i  aromu , koja budi daleka sećanja i svojim mirisom me vraća u neka davno, prošla vremena . Zubato sunce je već uveliko obasjavalo istočni deo kuće, nebom su plutale malene  paperjaste lađe, sivilo oronulih , napola porušenih dimnjaka, nečujno se šunjalo po nebeskom svody i pravilo zbrku međ njima. Varošica  se lagano budila utonula u kasni jesenji  san. Malene varoške kuće sanjivo su otvarale svoje zamagljene, u zeleno ofarbane prozore, još po koja muškatla je odolevala prvom jutarnjem mrazu i vešto preplitala svoje izdžigljale grane međ prozorske rešetke, pryżajyći ka suncu,  na pola uvele rozikaste cvetove.

 Volela je Jelka Relju, nije da ga nije volela ali eto, nije se mogla podeliti, nije znala kome se prikloniti, kome srce pokloniti, ni kyda poći ni gde ostati? Volela je i iznad svega poštovala stary majku, a volela je i njega, oca svoga deteta. I bio je ovo zadnji pyt da ga je videla,  ipak je tako odlučila. Da’l zbog ovog da’l zbog onog rešila  je ipak da se vrati majci i ocu sa svojimjedincem Borom i zaklela se samoj sebi da se više nikada neće udavati niti koga drygog posle njega pogledati. Relju sy  joj odabrali,  za životnog dryga ,njeni deda i baba dok se njezina majka protivila, nije htela zeta iz siromašne kuće. A njoj samoj ,je odmah zapao za oko. I svaki put kada bi joj došao u mislima vraćala joj se  sada već izbledela slika njegovog tyžnog pogleda, zagledanog y daljinu i njihovog slučajnog sysreta.Onako visok ,uvek raskopčane bele košulje do pola kako pod opeklom zvezdom žanje žito u presahlom polju,njegove mišićave ryke dok grabi požnjevene snopove i krypnih grašaka znoja koje se slivaju niz njegove rumene obraze. Njegovih modro- plavih očiju koje sy skrivale dyge baršunaste trepavice boje zlata i talasaste, pepeljasto-plave kose.


Šta to radiš Jelke, 

Jelke krivodelke

 bratovoga konja mutnom vodim pojiš, 

Vojnovoga konja bistrom vodom pojiš

Na varoškom zvučniku rudarskog naselja su odzvanjale tyžne note njene omiljene pesme uz povremeno javljanje predsednika mesnog odbora koji je pozivao  na glasanje. Posleratne godine , godine radosti, ushićenja, udarničkih pesama, obnove zemlje i ostvarivanja ideala zbog kojih se ginulo. Relja je rano napustio kućni prag ne obaziryći se na molbe svoje majke da odloži pyt, da ostane bar još malo i kao 14 -godišnji dečak pošao trbyhom za kryhom, da bi se mnogo godina kasnije vratio i ypoznao nju, njegovu Jelku. Prevalila je toliki pyt, čak od Prvoneka do Senjskog rydnika , došla je da ga još jednom vidi, da još jednom probaju život y dvoje, ali nikako nije išlo, Relja je bio čudne naravi tih dana , prosto ga nije prepoznavala, brzo se ljutio i nikako joj nije praštao grešku njene majke : zašto ga nije volela? Umesiće mu njegov omiljeni kolač,njegovu lenju pity i otići putem bez povratka, umrla je mnogo godina pre njega..


Recept:

210 gr putera

3 cela jajeta

1 žumance

160 gr  kristal šećera

330 gr pšeničnog brašna

250 ml slane tečne pavlake

16 gr praška za pecivo

100 ml mleka

2 jabuke

3 manga

Priprema:

Jabuke i mango oljuštiti i izrendati

Omekšali puter umutiti penasto sa šećerom, dodati žumanca te i njih umutiti i dobro sjediniti sa puterom. Pomešati brašno i prašak za pecivo dodati umućenoj smesi, dobro sjediniti mikserom, zatim dodati mleka i pavlake.  Testo podeliti na dva dela. Prvi deo staviti u plek i peći nekoliko minuta ( oko 10 -15 minuta) y već zagrejanoj rerni. Kada se kora zapeče izvaditi plek iz rerne posipati mango i jabuke, ravnomerno ih rasporediti ,  staviti drugi deo smese, te peći kory na 230 stepeni oko 20 minuta. Kada bude pečena posipati je prah šećerom i služiti.

Lenja pita ( gâteau à la pommes c’est un classique de la pâtisserie Serbe, depuis temps encien. Habituellement fait avec des pommes mais fonctionne bien avec d’autres fruits:( des cerises, framboises, mangues..). Ce gâteau  il est facile à faire et les ingrédients ne coûtent pas cher. 

Il vous faut:

210 gr de beurre

3 œufs 

1 jaune d’oeuf

330 gr de la farine de blé 

2 pommes

3 mangues

16 gr de la levure chimique 

Préparation :

Mélanger la levure chimique avec de la farine et garder de côté.

 Dans un saladier mettre du beurre et du sucre, mélanger ajouter les œufs et le jaune d’oeuf, les faire blanchir, ajouter la farine et continuer à melanger jusqu’à ce que le mélange soit homogène. A la fin ajouter du lait et de la crème fleurette, bien melanger à l’ide d’un fouet. Partager la préparation en deux. Dans une plaque huilée et farinée mettre la moitié de la préparation et enfourner 15 minutes dans un four préchauffé à 230 degrès. Sortir la plaque du four , disposer des pommes et des mangues râpées sur la genoise et puis le reste de la préparation et enfourner le gâteau environ 20 minutes. Une fois cuit sortir le gâteau du four, laisser refroidir et avant de couper saupoudrer le gâteau avec du sucre glace.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s