Vegan pica -soja testo. Pizza vegan – pâte au soja

I posle svih mogućih proba , razmišljanja, dodavanja  jedne sorte brašna oduzimanja druge, pomislih a što ne bi bilo testo odlično ako u njemu  dodam još i mlevene soje? I gle čuda, bi baš onako kako sam i smislila receptić u svojoj glavi : testo mekano, vazdušasto, korica hrskava , sa zrncima soje koji se krckavo komešaju u ustima. Ideja nije loša , a rezultat fantastićan, hajde da se poigramo testom.

250 gr pšeničnog brašna

200 gr ražanog brašna

20 gr pekarskog kvasca

1 kašičica kristal šećera

6 gr soli

50 gr brašna od leblebija

120 gr soje u granulama (od ove količine odvojiti jednu šaku za garniranje pice)

100 ml sojinog mleka

250 ml  gazirane  vode

4 supene kašike maslinovog ulja

Nadev za garniranje:

3 manje glavice crnog luka

1 krompir srednje veličine

200 gr šampinjona svežih ili iz konzerve

150 gr spanaća

Sušeni paradajz

Rukola

Luk oljuštite , operite, isecite na režnjeve, stavite u šerpu sa malo ulja i himalajske  soli na tihoj vatri da se dinsta, pri kraju kada postane staklast dodajte , spanaća, krompira isečenog  na kockice, upržite ga da omekša te dodajte soju koju ste dobro iscedili, upržite je sa ostalim povrćem, i kada se prohladi garnirajte pice. 

Priprema:

U činiji  stavite mlake vode , mleka, dodajte  šećera i kvasca  te sačekajte  da kvasac nadođe, nabubri. Stavite soju u činiji , prelijte vrelom vodom ,(200ml), te je ostavite sa strane da omekša. Za to vreme pomešajte u vangli sve vrste brašna , dodajte ulja, soli ,  zamesite testo pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Kada testo naraste , izručite ga na pobrašnjeni sto, oblikujte ga u loptu koju ćete podeliti na dve manje. Svaku od njih prebacite na podmašćeni plek , rukom ih izravnajte i garnirajte pripremljenim nadevom. Pecite ih na 250 stepeni u već zagrejanoj rerni sa ventilatorom,  oko 20 -tak minuta

Recette:

250 gr farine de blé 

200 gr de farine de seigle

120 gr de soja en granules ( 1 poignée pour la garniture)

20 gr de levure boulangère 

1 c.ac de sucre semoule

6 gr de sel fin

100 ml de lait de soja

250 ml d’eau gazeuse

4 c.as d’huile d’olive

Pour la garniture :

3 oignons de tailles moyennes

1 pomme de terre 

150 gr d’epinards

Tomates séchées 

Rukola

Huile d’olive

Sel d’Himalaya

Poivre

Preparation: Mettre le soja dans un saladier, ajouter de l’eau bouillante ( 200 ml),puis mettre de côté.

Éplucher, laver et couper les oignons et pommes de terre ( en dés).  Faire chauffer  l’huile  dans une casserole à  feu doux, ajouter les oignons et lorsqu’ils deviennent translucides, ajouter les pommes de terre, les champignons , les épinards, laisser mijoter puis à la fin ajouter le soja, le sel , le poivre, laisser mijoter quelques instants.

Mélanger l’eau et le lait, faire tiédir , ajouter le sucre puis delayer la levure dedans. Dans un saladier mélanger les farines , ajouter d’huile, le sel, puis pétrir la pâte à  la main en formant une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre puis la laisser pousser.

Une fois doublée de son volume, débarrasser la pâte sur un plan de travail, faire une boule et la couper en deux, puis, abaisser la pâte à la main sur une plaque huilée,  puis garnir la pizza. Faire cuire dans un four préchauffé à 250 degrés, environ 20 minutes.

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