Tarte citron – la crème chantilly  -Francuski Tart od limuna.

Jedan sasvim običan kolač koji će vas oduševiti svojom kombinacijom ukusa  i zanosnim mirisom limuna. Tekstura (sablée  testa), sipkavog testa ispunjena kiselkastom,  poslastičarskom kremom, prekriven vazdušastim , snežno belim pokrivačem sa povremenim ljubičasto -plavetnim prelivima i na kraju ono najslađe,  fino,  slatko, preslatko krckanje zagrižene puslice, koja se topi u vašim ustima.  

Tart sam mesila u vreme novogodišnjih praznika ali nikako da dobijem vremena da ga publikujem. Brzo se sprema,niti je komplikovan , niti vam je potrebno puno namirnica. 

Najpre ćemo pripremiti kremu, a dok se ona hladi umesićemo koru od sipkavog testa

Za poslastičarsku kremu koju sam pripremila po receptu šefa  Damien – Damjana, vam je potrebno:

1 l mleka

8 žumanaca

110 gr gustina

20o gr kristal šećera

1 šipka vanile

Sok od 4  organska limuna


Za spkavo testo  vam je potrebno:

250 gr putera , sobne temperature

15 supenih kašika kristal šećera

3 cela jajeta

Brašna po potrebi, otprilike 800 gr

Na vrh kafene kašičice praška za pecivo

Postupak pripreme sipkavog teksta možete videti ovde:

Priprema kreme:

U šerpu sipati mleko sa polovinom šećera. Vanilu iseći na pola po dužini, nožem izvaditi zrnca vanile i stavite ih u mleko. Staviti šerpu sa mlekom na vatru srednje temperature da provri. U jednoj činiji stavite žumanca sa preostalim šećerom te ih umutite penasto, dodajte gustina i dibro ga sjedinite sa žumancima. Kada mleko provri, sipajte ga u činiju sa  umućenim žumancima, neprestano mešajući, sačekajte da amidon apsorbuje mleko, zatim sve to stavite ponovo u šerpu i na vatru srednje temperature uz neprestano  mešanje, dok krema ne počne da se zgušnjava.  Kada bude gotova sklonite je sa vatre, didajte sok od limuna i direktno sipajte u koru tarta, dobro poravnajte i stavite tart da se peče na 230 stepeni. U međuvremenu umutite šlag kremu prema uputstvu kojom ćete ukrasiti tart kada bude pečen, nakon što se ohladi. Ja sam u šlag kremu dodala prehrambenu jestivu boju.

Tarte au citron que jai préparé pour le nouvel an, mais je n’avais pas le temps de publier la recette.

Pour la pâte sablée il vous faut:

250 gr de beurre à température ambiante 

15 c.as de sucre semoule

3 oeufs 

La farine selon besoin,  environ 800 gr

Préparation de la pâte sablée vous pouvez voir  ici :

La crème pâtissière (recette par Chef Damien)

1 l de lait

200 gr de sucre semoule

1 gousse de vanille 

110 gr de maïzena 

8 jaunes d’oeufs 

200 gr de la crème chantilly déshydratée 

150 ml de lait

Jus de 3 citrons bio

Préparation de la crème pâtissière :

Fendez la gousse de vanille  en deux, sur sa longueur et avec le dos d’une lame de couteau, grattez l’intérieur  de la gousse pour en extraire les graines de vanille.

Dans une grande casserole, versez le lait, ajoutez les graines de vanille et la moitié de sucre. Faites chauffer le tout sur feu moyen, jusqu’à l’ebulition.

Dans un saladier versez les jaunes d’oeufs et le reste du sucre. Blanchissez le mélange à  l’aide d’un fouet pour obtenir une préparation mousseuse. Ajoutez la maïzena et melangez.

Versez le lait chaud, petit à petit sur les jaunes d’oeufs tout en mélangeant 

Hors de feu, verser la préparation dans la casserole et laissez le temps à  l’amidin d’absorber le lait. L’amidon va absorber six fois son temps.

Une fois que la préparation a bien gonflé, placez la sur feu pour la porter à  ébullition 1-2 mibute sans cesser de remuer énergiquement pour ne pas qu’elle colle à  la casserole. La crème doit épaissir et se tenir. Ajoutez le jus de citrons 

Chemiser la plaque de pâte sablée , verser la crème,puis faire cuire la tarte dans un four préchauffé à 230 degrés.

Préparation de la crème chantilly :

Dans la cuve de votre robot verser la crème chantilly , ajouter la moitié de lait et puis monter la crème en ajoutant le lait petit a petit, jusqu’à épuisement de lait. Moi j’ai ajouté les colorants alimentaires.

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