Vegan salčići – gâteau serbe salcici ( salčići)

Vegan salčići !!? Da,  znam,  gotovo sam sigurna da ćete mi reći da to nikako nije moguće. Salčići…, oni  se prave samo od  sala i nikako drugačije, i to još vegan, onda to nisu salčići, zna se kako su ih pravile naše prabake, bake, naše majke, vešto skrivajući baš onu njihovu caku za pravljenje najjboljih.  Zaista izgledaju super, prhko trčkaraju pod zubima lomeći se u bezbroj , ma hiljadu tanušnih listića, krckavo se prelamajući  pod lepljivim nepcima prekriveni kristalno belim prah šećerom.   Deci su se jako dopali, baš su kao pravi, kažu one. A njemu , mom iskrenom kritičaru, šta mislite?

 Šta je ovo Sunčice , koji su ovo kolači, pita on mene? Pa to su salčići ,  kažem ja njemu ! Kako salčići, ovde se ne oseća ni miris ni ukus sala, jeste, listaju se kao oni, ali nije isto, ne miriše salo.Ovo su ti super neki novi kolači, ali ovo ne može da se zove salčići, daj im neko drugo ime, kaže moj muž meni, moj najbolji kritičar, taj će oplesti po tebi i da gostuje u najboljem francuskom restoranu,  ako mu se ne svidi ono śto mu  je servirano!! . Ako vam se kojim slučajem dopala ova moja ideja, bez obzira na njegove komentare, evo i recepta po kojem sam ih ja pravila :

1 kg žitnog  brašna tip 45

4 supene kašike žutog šećera

Na vrh kašičice fine soli

10 gr praška za pecivo

150 ml gazirane vode

350 ml vina roze ( Côtés de Province )

narendana kora od jednog  bio limuna

Sok od jednog bio limuna

250 gr  biljnog margarina

I naravno, pekmeza od šljiva

Priprema:

Stavite margarin u zamrzivač da se blago zamrzne oko 30 minuta

Stavite brašna i praška za pecivo u vanglu, dobro ih pomešajte -sjedinite, narendajte koru limuna , dodajte  limunovog soka  te zamesite testo,oblikujući ga u jednu veliku kuglu,  umotajte ga  providnom folijom i ostavite u zamrzivač na 20 minuta. Nakon toga stavite testo na pobrašnjeni sto, izvaljajte ga oklagijom, narendajte margarin po njemu i preklopite ga i sa jedne i sa druge strane, s’leva do sredine testa i s’desna do sredine testa po dužini, zatim ga preklopite sa gornje strane do polovine, pa tu istu preklopljenu stranu do druge ivice testa. Postupak ponovite tri puta, tokom trećeg postupka testo izudarajte oklagijom, zatim napravite kockice po čitavom testu, pa ga onda preklopite po zadnji put i nakon toga ostavite da testo odstoji u frižideru 45 minuta. Ono što je bitno kod salčića kao i kod lisnatog testa je da se testo prilikom preklapanja  preklapa uvek na istu stranu.

Zatim testo izvaljajte debljune prsta, isecite ga na pravougaonike, po sredini stavute pekmeza, preklopite ih, stavite u plek i pecite na 230 stepeni nekoliko minuta a zatim temperaturu smanjite na 180 stepeni do kraja pečenja. Nakon pečenja posipajte ih prah šećerom i služite dok su još topli. 

teau, salcici (salčići), c’est un classique de la pâtisserie Serbe, ex-yougoslave plus largement. Il était fait par nos arrières grand-mères, grand-mères et nos maman. La recette se transmettait de génération en génération. L’ingrédient principal est la panne de porc, mais, on peut la remplacer avec du beurre, ou comme moi  j’ai fait avec de la margarine. J’essaie de plus en plus de préparer les recettes vegan depuis que ma fille l’est devenue. 



Recette:

1 kg de farine de blé t45

10 gr de levure chimique 

4 c.à.s de sucre semoule

350 ml de vin rose ( Côtés de Province)

150 ml d’eau gazeuse 

Zestes d’un citron bio

Jus d’un citron bio

Pour la garniture :

250 gr de margarine végétal 

La confiture de prunes 

Préparation :

Mettre la margarine au congélateur pendant 30 minutes.

Dans un saladier mettre la farine et la levure chimique – bien les mélanger, puis pétrir la pâte en versant du vin et et de l’eau en forment une boule. Emballer la pâte avec le film alimentaire puis garder la dans congélateur pendant 20 minutes. Débarrasser la pâte sur un plan de travail fariner, étaler la à  l’aide d’un rouleau, râper  la margarine, plier la pâte de côté de gauche jusqu’à  la moitié de la pâte, puis plier la pâte de côté de droit jusqu’à la moitié de pâte en longueur. Puis fermer la pâte du haut jusqu’à  la moitié de la pâte – puis fermer encore une fois.  Faire la même chose encore trois fois .  PS Comme pour la pâte feuilletée plier cette pâte toujours dans le même sens. 


Etaler la pâte  sur le plan de travail fariné, couper la en petits carrés, les farcir de confiture de prunes, fermer les, disposer les sur la plaque chemise de papier à cuisson les faire cuire dans un four préchauffé à 250 degrés puis diminuer la température à  180 degrés. Après la cuisson soupudrer les avec du sucre glace.

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