Moelleux au citrons – baršunasti cake od limuna


Mekani vazdušasti kejk od limuna je neizostavni deo francuske trpeze. Možete ga pripremiti kao sasvim običan kolač sa ukusom i mirisom limuna, ili pak preliven sokom od limuna,  filovan  kremom lemon curd ,ili u kombinaciji poslastičarske kreme i slatke pavlake ili sasvim jednostavno nakvašen sokom od limuna i  preliven šećernom glazurom od limuna. Francuski star kome uvek iznova aplaudiramo, i sa nestrpljenjem očekujemo onaj famozni klik na rerni,  dok se toplom kujnom širi miris žutog agruma. Naš omiljeni , tako jednostavni,  a preukusni kolač.  Iskoristite sezonu limuna ili pak narandži, ( prelep je i sa narandžom), te ga smućkajte što pre, oduševiće vas.

Recept :

2 jajeta

80 gr kristal šećera

80 gr brašna

100 gr putera

Na vrh kafene kašičice praška za pecivo

Rendana kora od žutog limuna i limete (organski)

Za fil:

360ml mleka

3 supene kašike kristal šećera

3 supene kašike praha za poslastičarsku kremu

1 supena kašika pšeničnog brašna

300 ml slatke tečne pavlake 

Sirup za preliv:

1 limun (sok)

kristal šećera po ukusu ( ja sam stavila 4)

Pola kafene šolje vode ako smatrate da je prekiselo

Priprema sirupa za prelivanje:

Sipajte sok od limuna u šerpicu , dodajte šećera te zagrejite sirup da bi se šećer otopio zatim sklonite sa vatre , dodajte vode te sačekajte da se prohladi.

Priprema

Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni

Staviti putera da se otapa  na tihoj vatri iki u mikrotalasnoj rerni

Pomešati brašno sa praškom za pecivo

Staviti u posudi miksera  jaja sa šećerom, umutiti ih penasto. Kada jaja budu umućena ,smanjite brzinu miksera i postepeno dodajite brašna , uz neprestano mućenje, dok se brašno ne sjedini, zatim dodajte otopljenog putera i rendanu koru od limuna. Sipajte smesu u  pobrašnjeni plek, i pecite u već zagrejanoj rerni , na 200 stepeni u rerni sa ventilatorom, 15 minuta. Kada korica bude pečena ostavite da se ohladi pa je presecite na pola te prelijte sirupom. Ja sam pekla dve korice u dva  pleka prečnika 16cm

 

 Priprema fila: Od ukupne količine mleka odvojite 2 manje kutlače u jednu dublju činiji sa 1 kašikom šećera od ukupne količine šećera,  te dodajte prah za poslastičarsku kremu, dobro sjedinite žicom da nema grudvica 

Sipajte mleko u šerpu, dodajte šećera i stavite da se zagreva na srednjoj temperaturi. Kada mleko počne  blago da vri, sipajte postepeno u činiju sa mlekom, uz neprestano mešanje, kremu ponovo vratite u šerpu, te kuvajte kremu na tihij vatri dok ne počne da se zgušnjava, sklonite je sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi .Za to vreme umutite pavlaku te je nakon toga sjedinite sa kremom didavajući postepeno , kašiku po kašiku uz mućenje mikserom, zatim nafilujte cake i ukrasite po vašem izboru.

Recette :

2 oeufs

80 gr de sucre semoule 

80 gr de farine de blé 

1/4 de c.ac de levure chimique 

100 gr de beurre 

Zestes de citrons jaunes et verts bio

Pour la crème :

360 ml de lait

3 c.as de sucre semoule 

3 c.as de preparation pour la crème pâtissière 

1 c.as de farine de blé 

200 gr de la crème chantilly déshydratée ou de la crème fleurette 

Pour le sirop d’imbibage:

Jus d’un citron bio

4 c.as de sucre semoule 

1/2 de tasse de café d’eau

Preparation:

Préchauffé le four  à 250 degrés 

Melanger la levure chimique avec du la farine 

Faire fondre du beurre dans une petite casserole ou dans micro-ondes 

Dans la cuve de vôtre robot mettre les oeufs et du sucre, les faire blanchir , à  la vitesse 6. Puis diminuer la vitesse et commencer ajouter du la farine progressivement , bien incorporer, ajouter du beurre,les zestes du citrons puis verser la préparation dans une plaque farinè, enfourner 15 minutes à 200 degrés .

Sortir le gâteau de four, laise refroidir puis couper la génoise en deux, imbiber la avec le sirop.

Pendant ce temps préparer la crème :

Dans un saladier mettre de la préparation pour la crème pâtissière, ajouter 2 louches de lait et 1 c.as du sucre

Dans une casserole verser du lait et du sucre faire bouillir, lorsqu’il bout verser du lait sur le mélange en mélangeant avec un fouet puis mettre à nouveau la préparation dans la casserole puis faire cuire puir épaissir la crème. Lorsqu’elle devient épaisse retirer la casserole de gaz puis laisser la à refroidir. Pendant ce temps préparer la crème chantilly. Puis mélanger la crème pâtissière avec la crème chantilly en ajoutant une cuillère par une à  l’aide d’un bateur ou un fouet.

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