Vegan ćufte u Jeleninom paradajz sosu -Boulettes végétariennes – sauce tomates de Jelena 

Les boulettes végétariennes, miam, vous n’allez pas me croire, mais c’est un vrai délice!  Je vous conseille de les préparer au plus vite car vous verrez vous même que c’est très très bon!

Vegan ćufte , pa još u Jeleninom sosu, ne morate mi verovati na reč, ali, uverićete se i sali, zaista su bolje i ukusnije čak i od onih « pravih »,od onih ,  svima  nama doobro,  poznatih preukusnih , mesnatih debeljuca, koje plutaju po rumenom paradajz  sosu, dok se kujnom širi opojni miris provansalskih začina i našeg čuvara zdravlja u hladne zimske dane, zaštitnika svih bolesti i naravno, opakog  gripa, belog luka. Oh lala sada bi moja Jelena kazala,: » Majko, pa to su samo vegan  ćufte ». Ove su zaista, potpuno iste kao one mesnate buce a što duže stoje još su ukusnije.

Dakle: za sve one koji poste, za sve one koji su iz bilo kog razloga odlučili da postanu vegan sledbenici, za sve one koji su odlučili da se zdravo hrane , za sve one koji iole sumnjaju u njihov fantastični ukus: Šerpe na šporete,  kecelje o vrat, varjače i kuhače u ruke i rapsodija u crvenom neka počne😘 !!

Najpre da vidimo kako je to Jelena pripremila svoj čuveni sos? Jelena koja je maltene do juče izbegavala kuhinju u velikom luku,  mrzela da kuva, mesi, peče, i neprestano govorila da to nije domen njenog interesovanja, postala je prava mala domaćica i strogo mi odgovorila , na pitanje kako je « smućkala » taj njen čarobni sos, da ništa ne dodajem niti oduzimam, kao što ja to imam običaj, nego da ga spremim onako kako je ona to prošli put uradila. Ruku na srce, zaista je bio fantastičnog ukusa. Pst! Nikom ni reči, naročito ne Jeleni, ipak sam ja dodala malo  beta karotena, narandžasto rumenu, krckavu šargarepicu. 

Za sos vam je potrebno:

350 gr sirovog ili pelat paradajza

750 ml soka od paradajza

100 ml maslinovog devičanskog ulja

1 glavica crnog luka srednje veličine

1  manja glavica crvenog luka

1 glavica échalote ( ešalot), luka

3 češnja belog luka

Himalajske soli, bibera

Za ćufte vam je potrebno:

350 gr sočiva

200 gr graška iz konzerve

1 glavica crnog luka

1   šargarepa

1/2 paštrnaka

1 crvena paprika

1/2 šake prazi luka

3 češnja belog luka

2 lista lovora

Po ukusu provansalskih začina

Ruzmarina i peršuna

100 gr pšeničnog griza

30 gr brašna od leblebija

Soli,bibera


Priprema:

Šargarepu i paštrnak oprati oljuštiti te iseći na sitne kocke. Crni luk, oljuštiti, oprati te iseći na reżnjeve

Sočivo oprati, staviti u šerpu, dodati vode, u razmeri :1/3 ,(jer sočivo nabubri i dobije na količini, kao pasulj),crvene paprike, crnog luka,(sitno seckane), paštrnaka, prazi luka, sitno seckane šargarepe, provansalskih začina , ruzmarina, lovora, soli i bibera, te staviti da se kuva na tihoj vatri, nikako na jakoj, isto kao kod pasulja (zrno će biti nekuvano, ma koliko ga kuvate). Kada sočivo bude kuvano, sipajte ga u đerđev(cediljku), ostavite da se dobro sacedi, te ga stavite u dublju vanglu. Grašak takođe ocedite od vode, dodajte sočivu,zatim dodajte griza,brašna, sitno seckanog belog luka, soli, bibera, te ih mešanjem dobro sjedinite. Oblikujte ćufte mokrim rukama, ređajte ih u plek ,i pecite u rerni 20-tak minuta.  Dok se one peku, pripremite sos,na sledeći način:

Sipajte ulja u manjoj šerpi da se zagreva na tihoj vatri

Oljuštite sve tri vrste luka,operite isecite ih na sitne kockice,  stavite šerpu sa uljem , dodajte soli , te ih  dinstajte dok ne postanu staklasti, zatim dodajte narendanu šargarepu, beli luk, neka se malo uprže , zatim dodajte paradajza, soli i bibera ako je potrebno i soka od paradajza. Sve to neka provri,te sklonite sa vatre. Ćufte servirajte u tanjir te ih prelijte sosom, pa mi javite da li sam bila u pravu, zar ne, ni sami ne možete poverovati da su bolje i od onih « pravih »,mesnatih debeljuca😍

Pour la sauce il vous faut :

750 ml de jus de tomates 

350 gr de tomates fraîches ou en conserve 

100 ml d’huile d’olive vierge 

1 oignon blanc taille moyenne 

1 oignon rouge 

1 échalote 

3 gousses d’ail

Sel d’Himalaya , poivre

Pour les boulettes il vous faut:

350 gr de lentilles 

200  gr de petits pois frais ou en conserve 

10o gr de semoule de blé dur

1 oignon taille moyenne 

1 poivron rouge

1 carotte 

1/2 pané 

2 feuilles de laurier 

Les herbes de Province

Romarin 

1/2 poignée de poireau 

30 gr de farine de pois chiches 

Sel, poivre

Préparation :

Laver et éplucher les carottes, le pané et les poireaux, les laver puis les couper en dés. Éplucher, laver et couper l’oignon en dés (ciseler). Laver, et couper le poivron en dés.

Laver les lentilles, les mettre dans une casserole assez profonde, ajouter de l’eau en proportion 1:3  , environ 500ml, ajouter l’oignon, le poireau, la carotte, le pané, la feuille de laurier , le poivron, sel , poivre, les faire cuire à feu doux. Une fois cuits, verser le tout dans une passoire et laisser bien égoutter.  Bien essorer les petits pois , puis les mettre dans un saladier, ajouter les lentilles, la semoule de blé dur, la farine de pois chiches , sel , poivre, puis faire des boulettes, avec les mains mouillées, les disposer dans une plaque puis les enfourner dans un four préchauffé à 250 degrés environ 20 minutes.

Pendant ce temps préparer la sauce

Laver, éplucher et râper la carotte  

Éplucher l’oignon, l’oignon rouge, et l’échalote, les laver, puis les couper en dés (les ciseler)

Dans une casserole faire chauffer l’huile à  feu doux, mettre les oignons, ajouter du sel, les faire suer, lorsqu’ils deviennent translucides ajouter la carotte râpée, l’ail, les faire cuire, puis ajouter la tomate pelée, faire cuire 3 minutes, puis ajouter le jus de tomates, faire bouillir la sauce, retirer du gaz puis servir les boulettes en ayant mis de la sauce dessus.

Publicités

7 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. Mari dit :

    Ja sam ih pravila s gljivama a sad se radujem probati i ove tvoje! Jer povrća je sad u obilju i volim ga spremati na puno načina 🙂 Hvala na receptu!

    Aimé par 1 personne

    1. Hvala i tebi na lepim rečima, ove su zaista potpuno iste kao one mesnate, a što duže stoje , još ukusnije. Probaj videćeš.😍

      Aimé par 1 personne

  2. Mari dit :

    Zaboravih upitati: brašno od slanutka (leblebije) – to služi kao vezivo? Mogu li staviti na primjer staviti zamjensko jaje od lana ili chie? Takvo brašno ovdje nemam. Ili da stavim rižino, gustin ili tapioku?

    Aimé par 1 personne

    1. Da, brašno od leblebija služi za vezivanje, a možete staviti i gustin ili rižino, a može i tapioka ali ne u zrnu, nego brašno tapioka.

      Aimé par 1 personne

  3. Mari dit :

    Hvala puno! 😀 Lijep ti prvi dan proljeća želim!

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s