Milenina torta -Gâteau de Milena 

Ce gâteau j’ai fait pour le mariage de ma fille Milena et son mari Miloš 

Moja Milena, moj mali pupoljak, izrastao u predivne hrizantemu, duša moje duše, se » ludo » zaljubila, a njen princ na belom konju, njen izabranik Miloš,  je stao na « ludi » kamen, i odlučili su , sasvim sigurni u svoju ljubav, da kažu svoje sudbonosno : »Da ». Mama je odlučula da ih obrađuje jednom skromnom svadbenom tortom, rađenu po njihovoj želji.

Udade se  moje « malo » dete, moja Milena, jedno divno stvorenje, kako god da joj je u duši, bilo da je vesela ili tužna, samo te  nemo gleda svojim modro plavim okicama, pognute glave, uz milion toplih reči saveta, razumevanja i podrške, za svoju majku, za svoju porodicu, i sve ljude ovoga sveta. Sećam se kako sam dugo odbijala na nagovaranje njenog tate, da zatrudnim sa drugim detetom i podarim mu život, jer u mojoj glavi nije nikako išlo da se može istom merom voleti i to drugo, dete. Moj prvenac, moja Jelena je, mislila sam ,dobila svu moju majčinsku ljubav  i bilo mi je nezamislivo da sada tu ima mesta za još jedno, maleno, bucmasto, stvorenje, koje je iznenada, neplanirano,  našlo okrilje pod mojim srcem, i baš hoće na ovaj svet, bez da se ja tu ,nešto pitam.Srasti su se stišale i dani slavlja su ostali  za nama, nakon što je moje prvenče, prepametna mala glavica, moja Jelena, došla na svet.Prodornih modro zelenih okica , sa nestašnim, svetlosmeđim loknicama ,koje razigrano jure jedna drugu ,štrčeći na sve strane , koja je ,umesto da sriče prve reči , progovorila u stihovima,  vragolasto se smešila, obigravala oko kolevke svoje pridošle sestrice i veselo joj ih je pevušila, misleći ,da ih i ona razume. I od tog trenutka nije prestajala da ih vragolasto smišlja, evo, već  do današnjih dana . Posle 60 godina u familiji je rođena devojčica,Jelena,  svi su se tome iskreno radovali,deda Nole danima slavio, i ćošak od krova kuće, pucnjem, iz pištolja okrnjio  ,dajući na znanje, familiji, rođacima da je njegov sin jedinac postao tata jedne male Jele. A ipak,u isto vreme potajno  želeli da sledeći put ,kućom potrči i jedan naslednik. I po nekom našem nepisanom običajnom pravu, ja sam trebala doneti na svet jednog dečaka, naslednika slave sv Georgija i domaćina porodice Vujičić, a u mojoj utrobi, pod mojim srcem, rasla je duša moje duše, moja Milena. Znala sam  ja čemu su se oni nadali i boga molili, i potajno, jako, baš jako, želela da to ipak,  opet bude devojčica,dok sam je nežno mazila po mom naraslom stomaku a ona mi trzajem svoje ručice, i nemirne nožice , odgovarala. Znala sam, nešto mi je govorilo, biće to opet devojčica, i tako i bi, ima već tome 23 godina, kako dođe naša Buki, kako joj je tepao moj tata. A danas se , evo udaje. Neka im je sretno i dugovečno , pa neka njihovom avlijom , potrči , jedan maleni naslednik, loze , Vujičić -Nikolić. A evo i recepta po kome sam pravila tortu:


Za koricu:

200 gr crne čokolade

175 gr putera

160gr šećera

4 jajeta

110 gr pšeničnog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

Za grugu koricu svi sastojci su isti, osim što sam stavila umesto crne, mlečnu čokoladu :Lindt

Za preliv:

50 cl kafe

75 gr kristal šećera 

Za fil:

500 gr tečne pavlake

200 gr pirea od jagoda

200 gr sirovih malina

Priprema:

Otopite čokoladu na pari

Pomešajte brašno sa praškom za pecivom

Umutiti penasto puter sa šećerom, zatim dodajte, jaja, jedno po jedno, muteći  dibro između svakog dodavanja, dobro ih sjedinite , te dodajte otopljene čokolade, sjedinite je sa smesom, zatim dodajte brašna koje ste pomešali sa praškom za pecivom, dobro sjedinite mikserom, te smesu preručite u plek i pecite koricu na 100 stepeni, 40 minuta, postupak ponovite i sa drugom koricom. Za to vreme pripremite sirup.

Skuvajte kafu, zatim dodajte šećera,  dobro ih sjedinite i time prelijte korice kada se ohlade. Ja sam obe korice isekla po dužini, tako da sam dobila po dve od svake. Umutite tečnu pavlaku prema uputstvu , podelite je na dva dela, u jednom dodajte pirea od jagoda , a u drugom kakaa, te nafilujte tortu. Stavite prvu koricu na tanjir, nafilujte , poreðajte maline po njoj, zatim stzvite drugu koricu, nafilujte je filom sa kakaom, odizgo takoðe poreðajte maline,  i tako do kraja. 

Recette:

200 gr de chocolat noire 

175 gr de beurre

160 gr de sucre semoule 

4 oeufs 

110 gr de farine de blé 

1/2  sachet de la levure chimique 

Pour la creme:

500 gr de la crème chantilly 

100 gr de  coulis de fraises 

150 gr de cacao


Préparation :

Fouetter le beurre coupé en morceaux avec le sucre. Incorporer les oeufs un à un en mélangeant bien entre chaque ajout. Ajouter le chocolat fondu et lelanger Integrer la farine tamisée avec la levure et melanger de nouveau. Verser la préparation dans une plaque huilé puis parsemer au sucre et faure cuire pendant 40 min.

Pendant ce temps faire monter la crème chantilly. Partager la en deux. Dans une partie ajouter le coulis de fraises et dans deuxième cacao.

Deuxième génoise procéder à la même manière sauf que chocolat noire vous allez remplacer avec du chocolat au lait 

Faire cuire le café  puis melanger avec le sucre. Demouler la génoise  5 min âpres sa sortie de four, poser la sur un plat, imbiber la de sirop à la louche , puis faire monter le gâteau 

Publicités

6 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. malaprge dit :

    Draga Suncica, koja velicina forme za tortu? 24, 26 ili neka manja? Hvala, i sve najljepse mladencima u buducem, zajednickom zivotu!

    Aimé par 1 personne

    1. Hvala, draga moja, da ti kažem pravo nisam ni merila ali je bila za 20 osoba. Onako od oka ,je bila tu, do 30 cm.

      Aimé par 1 personne

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s