Gratin d’endives -gratan od cikorije -endivije

Moj prilog za igru « Ajme koliko nas je  » čija sam ja  ovomesečna domaćica , je gratin d’endives – gratan od cikorije.  Cikorija – endivija ili  radič je povrće malčice specifičnog ukusa, u zavisnosti kako ga pripremate – konzumirate. Kada se termički obrađuje, postaje gorka ako se ne odstrani deo u sredini , pri kraju  drške. Kada se priprema kao sirovo u salatama, gorčina se ne javlja.  Inače cikorija je bogata vodom, proteinima, biljnim vlaknima i glucudima, lipidima

Recept:

10 cikorija

10 tanko sečena lista šunke

200 gr rendanog kačkavalja

Maslinovog devičanskog ulja, oko 6 supenih kašika

Kristal žuti šećer za karamelizovanje

Balsamique  – balzamiko sirće
Sos bešamel lajt:

66 gr putera

100 gr brašna

500 ml vode

200 ml tečne pavlake

Soli , bibera i muškantnog oraha


 Ja sam gratan pripremila na sledeći način

Cikoriju najpre operete tako što je potopite u hladnoj vodi sa dodatkom belog sirća, te je ostavite 10-tak minuta, nakon toga je dobro iscedite od vode, zatim je poređate po ubrusu  da upije ostatak vode. Kada se potpuno iscedi od vode vi je isecite na pola po dužini pa je karamelizujte na sledeći način:

Stavite maslinovog  ulja u tiganju da se zagreva na srednjoj temperaturi, posipajte šećera po njemu, poređajte cikoriju i kada se šećer bude postepeno otapao tako će se i cikorija postepeno  karamelizovati. 



Karamelizujte je i sa jedne i sa druge strane otprilike 3 -4 minuta,  pri kraju , kada su već karamelizovane,  dodajte malo balsamique (balzamiko) sirća. Izvadite ih i poreðajte po debljem sloju ubrusa da se sacede.



Pripremite bešamel na sledeći način:

Stavite parče putera da se otapa na tihoj vatri, kada se potpuno otopi dodajte brašna, te ga upržite da porumeni uz beprestzno mešznje,( kao kada pržite brašno za zapržavanje), kada se brašno uprži -požuti, dodajte vode, sipajući postepeno uz neprestano mešanje, zatim dodajte postepeno pavlake, soli i bibera, pustite da bešamel provri, te ga kuvajte otprilike 5 minuta ,kada  počne da se zgušnjava , znači da je gotov -skuvan. Sklonite ga sa vatre i ostavite ga sa strane. Uvijte cikoriju u listiće šunke, poreðajte u plek, prelijte odozgo bešamel, koliko da ih pokrijete, 3-4 male kutlače,  posipajte rendanog  kačkavalja po njima, te ih zapecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni.

Pour gratine d’endives il vous faut :

10 endives

10 tranches de jambon blanc

200 gr de fromage râpé 

Huile d’olive

Vinaigre de balsamique 

Sel fin

Pour les carameliser il vous faut :

Huile d’olive environe 6 c.ás

Sucre semoule  environe 2 c à s

Pour la sauce béchamel :

66 gr de beurre 

100 gr de farine 

500 ml d’eau

200 ml de crème fleurette 

Sel, poivre

Préparation :

Tremper les endives dans leau froide en ajoutant un peu de vinaigre blanc, laisser agir 10 minutes, puis essorer les. Couper les en deux en longueur ,disposer les sur un papier absorbent .Lorsqu’elles sont bien essorè, les faire caramelise. Faire chauffer l’huile dans une poêle à feu doux, parsemer du sucre semoule, disposer les endives, puis les faire caramelise de chaque côté, 3 -4 minutes, à la fine ajouter du vinaigre de balsamique. Une fois carameliser disposer les sur un papier absorbent.

Préparation de béchamel :

Mettre du beurre dans une casserole, le faire fondre sur un feu moyen lorsqu’il es fondu, ajouter la farine et melanger â  l’aide d’un fouet . Faire cuire la farine2-3 minutes, puis ajouter progressivement d’eau en mélangeant régulièrement,  la crème fleurette et melanger régulièrement avec un fouet, puis ajouter du sel, poivre et de noix de muscade. Faire cuire béchamel à ébullition pendant 5 minutes , lorsqu’elle devient épaisse, puis retirer la casserole de gaz. 

Emballer les endives  avec les tranches de jambon,  les disposer dans le plat, verser du béchamel,en les couvrant, 3-4 petites louches  parsemer du fromage râpé, les faire gratiner dans un four préchauffé à 250 degrés.

 

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2 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. Jelena Matic dit :

    Oh,nesto prelepo ,Gratin d’endives danas sam odabrala ovaj recept,mogu vam reci najbolji to sada… Moja tola preporuka svima,probala sam vise recepata ali ovaj mi se do sada najvise dopao.👍..njam,njam👌

    Aimé par 1 personne

    1. Merci, drago mi je da vam se dopalo, probajte i potage, mislim da će vam se i on dopasti.

      J'aime

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