Mon gâteau de pâques -moja uskršnja ,žito  torta

Participation au jeu https://compilemoiunmenu.wordpress.com/2017/04/01/with-a-little-help-from-my-friends-le-theme/


Avec les deux organisatrices :

Nath du blog http://www.cuisine.voozenoo.fr/

Sandra du blog https://www.encoreungateau.com/

le-themedef


Evo moje ovogodišnje uskršnje torte. Do zadnjeg trenutka sam bila neodlučna , koju tortu umesiti   Prebirala po glavi, pitala ukućane koju žele, i na kraju , izbor je pao na žito tortu. I izgleda da je bio pun pogodak, jer su se oduševili ukusom, i neprestano pitali: » Ovde, u ovoj torti, ima žita »? Baš su mi bili simpatični,gledajući me sumnjičavo,  kada sam ja vrtela glavom i odgovarala da nema ni zrnca žita, a da zato ima nastruganog muškantnog oraha,u kombinaciji sa mlevenim orahom,  koji u stvari čine ukus torte. 

 Malo je reći da je da ih je oduševila svojim ukusom, nego sam jedva uspela da sačuvam jedno  pozamašno parče za Jelenu, koja je tih dana bila u Srbiji i vratila se trećeg dana uskrsa, da bi mi nakon prvog zaloga rekla: » Oni su mi kazali da si stavila žito, a ja znam da je to u stvari muškantni orah, pomešan sa orasima »!😘

Priprema se veoma brzo i lako i to na sledeći način:

Za korice vam je potrebno:

12 belanaca

8 žumanaca

8 supenih kašika kristal šećera

9 supenih kašika brašna

10 supenih kašika mlevenih oraha

Za fil vam je potrebno:

900 ml mleka

12 žumanaca

12 supenih kašika  kristal šećera

140 gr gustina

230 gr putera

250 gr mlevenih oraha

Priprema: 

Podmažite plek uljem, te posipajte brašnom

Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni

Priprema korica:

Odvojiti belanca od žumanaca. Stzvite belanca u posudu vašeg miksera , uključite mijser na br. 6 , te ih umutite ih penasto. Kada budu penasto umućena, počnite sa postepenim dodavanjem šećera ,i dalje muteći.  Kada se belanac umuti čvrsto, isključite mikser, dodajte brašna, dobro ga sjedinite žicom, te na kraju dodajte orahe, koje ćete sjediniti sa smesom, delikatno meśajući žicom. Sipajte smesu u dva pleka, te stavite da se korice peku na 200 stepeni u rerni sa ventilatorom, dobrih 15 minuta. Kada budu pečene, izvadite plekove iz rerne,neka se malo prohlade, izvadite ih iz pleka te ih isecite na po 2 korice. Ako želite možete posebno ispeći 4 korice, kao što sam i ja radila.

Priprema fila:

Od ukupne količine mleka odvojite 200 ml ,te ih sipajte u činiju u kojoj ćete dodati žumanca, dobro ih sjedinite sa mlekom muteći žicom, dodati gustina, te ga dobro sjediniti sa mlekom žicom da nema grudvica.

Mleko sipajte u šerpu da se zagreva sa šećerom. Kada se zagreje do tačke vrenja,(ne treba da provri, sipajte na slesu sa žumancima, te sve to vratite u šerpu, stavite na šporet da se zagreva, na tihoj vatri, neprestano mešajući žicom, dok se krema ne zgusne. Kada se zgusne, sklonite je sa vatre, te je ostavite da se ohladi. Posebno umutiti penasto puter. Sada ohlaðenu kremu postepeno dodajite u puter, muteći mikserom da se sjedini, vaša krema za filovanje je gotova, te moźete nafilovati tortu. Ja sam je ukrasila kao što vidite na slici, u duhu uskrsa, a vi je ukrasite po vašem izboru.

Cette Anne j’ai fait ce gâteau pour le pâques orthodoxe Serbe. 

C’est un gâteau de pâtisserie Serbe. 

Recette dacquoise:

12 blancs d’oeufs

12 c.às de sucre semoule

9 c.às de farine de blé 

10 c.às de noix broyées 

8 jaunes d’oeufs

Pour la crème :

900 ml de lait

12 c.às de sucre semoule

12 jaunes d’oeufs

140gr de maïzena 

250 gr de noix broyées 

230 gr de beurre

Préparation: Huilé et fariné les plaques de 25 cm

Préchauffé le four à 250 degrés 

Préparation de la dacquoise:

Clarifier les  oeufs 

Dans la cuve de votre robot mettre les blancs d’oeufs,les faire monter, en vitesse 6, lorsqu’il devient mousseuse commencer à ajouter du sucre ,une cuillère par une,jusqu’à épuisement. Arrêter votre robot, ajouter la farine, mélanger délicatement à l’aide d’un fouet, puis ajouter des noix, melanger, puis verser la préparation dans la plaque, à  l’aide d’une louche, enfourner à 200 degrés, 15 bonnes minutes.  Partagér la préparation pour avoire 4 dacquoises égale.

Préparation de la crème : 

Verser dans un saladier 200 ml du lait, ajouter les jaunes d’oeufs,  les mélanger à  l’aide d’un fouet, ajouter du maïzena, melanger, sans avoir des grumeaux, puis le rest de 900 ml verser dans une casserole, ajouter du sucre le faire chauffer, jusqu’à ébullition. Verser du lait sur le mélange de jaunes d’oeufs, en mélangeant à  l’aide d’un fouet, remettre le mélange dans la casserole, puis le faire chauffer, en mélangeant. Lorsqu’elle devient épaisse, retirer la casserole de gas, puis laisser la crème refroidir. Pendant ce temps, battre le beurre, à l’aide d’un mixeur pour obtenir beurre pommade, puis lelanger le beurre avec la crème froide en ajoutant une cuillère par une, à  l’aide d’un mixeur ou dans la c7ve de votre robot.

M9ntage de gâteau :

La dacquoise – la creme, la dacquoise -la crème jusqu’à épuisement. Garder un peu la creme pour faire extérieur de gâteau.

Publicités

Un commentaire Ajoutez le vôtre

  1. Natly dit :

    Merci pour cette 2eme magnifique participation.
    Tes gâteaux sont tellement beaux que je n’oserais même pas les couper !!
    Une vrai splendeur et je ne doute pas du tout du goût.
    A bientôt et merci 😉
    Bisous
    Nathalie

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s