Gâteau aux noix de macadamia et au caramel – torta sa makadamia orahom i karamelom

Mekani vazdušasti kolač, sa kojim sam odlučila da učestvujem u igri « Ajme, koliko nas je », čija je ovomesečna domaćica Natalija Milodanović , sa bloga « Mystic cakes« . Moja fb prijateljica, Nathalie, kako je ja zovem, ima predivni blog sa prelepim receptima, a njene fotografije, sigurna sam, vas neće ostaviti ravnodušnim. Posetite ga svakako.

Kolač se  zaista lako pravi, prepun je ukusa, a njegova vazdušasta struktura, sa zrncima makadamia oraha,  rasutim po mekanom testu ,sa neodoljivim mirisom karamele će vas zasigurno osvojiti na prvi zalogaj. 

Makadamia orah je tropska biljka, koju Aboridžani koriste već dobrih 5000 godina. Orah, koji raste u Australiji, dobio je ime u čast istraživača : John Macadam.

Recept:

5 jajeta

2o0 gr žutog šećera

180 gr putera

210 gr pšeničnog  brašna tip 45

1 šaka makadamia oraha , sitno seckanih

6 gr praška za pecivo

3 supene kašike karamela ( recept za domaći karamel možete naći ovde: Mesfoliesculinaires.wordpress.com

Za prvu koricu:

1 gotiva kora za tortu

1 veliki list oblande

5 kašika marmelade od kajsija

50 ml soka od kajsije

Za fil: 

280 gr šlaga

160 ml mleka

6 kašika kakaa

 Otopite puter na, šporetu, na tihoj vatri, ili  pari ili mikrotalasnij rerni, ( mada ja manje volim da koristim mokrotalasnu, nije baš, baš zdravo) . 

Pazite da ne bude previše vreo, jer kolač neće narasti.

Namažite ležerno plek uljem, te ga posipajte blago šećerom, jer će se prilikom pečenja formirati fini sloj karamela. 

Pomešajte prašak za pecivo sa brašnom u jednoj činiji te ostavite sa strane

Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni, kasnije ,kada stavite tortu da se peče, smanjite temperaturu na 200 stepeni

U dubljem sudu izmrvite koricu i oblandu rukama, dodajte soka, 3 kašike pekmeza od kajsije, dobro sjedinite, stavite u plek bez dna, dobro izravnajte masu, odozgo stavite još 2 kašike pekmeza, tako što ćete premazati po površini korice, te je ostavite u frižideru da se stegne.

Umutite šlag sa mlekom, dodajte kakaa, dobro sjedinite, te ostavite u frižideru

Odvojite jedan deo šlaga za filovanje torte sa strane

Umutite  penasto jaja sa šećerom, dodajte brašna , kašiku po kašiku,dobro  sjedinite  žicom da nema grudvica, dodajte otopljenog putera, sjedinite ga sa masom blago mešajući, dodajte sitno seckane orahe i karamel, promešajte špatulom, sipajtevu plek, te pecite tortu na 200 stepeni, 15 -20 minuta. Kada korica bude pečena, izvadite je iz šporeta, ostavite da se ohladi, te je presecite na pola,stavite polovinu kore na prvu koru koja je bila u frižideru , nafilujte je, zatvorite drugom korom, nafilujte je šlagom sa strane a odozgo je premažite blago šlagom  da pokrije neravnine, te je naprskajte velur sprejom i ukrasite cvetićima.



Avec ce gâteau je participe au jeu : Ajme, koliko nas je. Cest un jeu qui regroupe tous les  food  blogueurs de l’Ex-Yougoslavie ( si ca vous intéresse,  vous pouvez participer vous aussi.) Ce mois ci la maraine du jeu est Natalija Milodanović, du blog :Mystik cakes. Son thème du mois de mai est le cacao. Pour ceux qui ne connaissent pas, la noix de macadamia est une plante tropicale d’Australie, qui porte le nom d’un scientifique: John Macadam 

Recette pour la croute:

Le busquit deja préparé 

Une feuille de gauffre (vous pouvez llacheter dans un magasin balkanique) 

5 c.à s de confiture d’abricots 

50 ml de jus d’abricots

Pour la genoise:

5 œufs 

200 gr de sucre roux 

180 gr de beurre

210 gr de farine de blé t 45

6 gr de levure chimique 

1 poignée de noix de macadamia concassées

3 c.à s de caramel ( recette pour le caramel ici : Mesfoliesculinaires.wordpress.com )

Pour la crème :

260 gr de crème fleurette en poudre ( magasin balkanique) ou de crème chantilly 

Si vous utilisez la crème fleurette en poudre il vous faut 160 ml de lait

6 c.à s de cacao

Préparation de la croûte :

Dans un saladier émietter le biscuit et la feuille de gauffre, ajouter de jus et 3 c.às de confiture d’abricots. Bien melanger puis étaler la préparation dans une plaque amovible , étaler 2 c.à s de confiture sur la croûte. Garder au frigo pour que ça bloque.

Préparer la crème chantilly, reserver un peu pour la  tartiner au  tour du gâteau, puis  ajouter du cacao, bien melanger, et garder au frigo.

Préparation de la génoise :

Faire chauffer le four à 250 degrés 

Dans un saladier mélanger la farine avec la levure chimique 

Faire fondre le beurre dans micro-ondes, ou plutôt dans une petite casserole au feu doux 

Huiler la plaque puis parsemer un peu du sucre semoule dessus (pendant la cuisson le sucre va se carameliser légèrement)

Dan la cuve d’un robot mettre les œufs, ajouter du sucre, puis les faire blanchir , ajouter progressivement la farine, mélanger tout doucement en vitesse 2, ajouter du beurre, des noix, melanger à l’aide d’un fouet, verser la preparation dans la plaque, puis enfourner pendant 20 minutes à 200 degrés. Une fois cuite, sortir la plaque puis laisser le gâteau refroidir, et le couper en deux, disposer le  premier cercle sur la croûte, tartiner la crème , fermer avec un deuxième cercle. Tartiner la crème fleurette au tour du gâteau, puis légèrement le dessus du gâteau. 

Finition :

Spray velour blanc et décoration.

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3 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. Negoslava dit :

    Još samo taj… « makadam » da nabavimo 😉

    Aimé par 1 personne

    1. Samo toliko, a može i zamena, nije baš toliko bitno😘😍

      J'aime

  2. Natalija dit :

    Hvala draga Sunčice na lepim rečima i preporukama za moj blog! :* A torta je san snova!

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