Le célèbre gâteau sacher torte -Sacher torta



La Sacher torte est un gâteau au chocolat, confectionné par Franc Sacher , un jeune apprenti  âgé de 16 ans, en 1832 pour le princ Klemens Wenzel von Metternich . Son fils Eduard à terminé la Sachertorte ce que nous conaissons aujourd’hui.

Iskreno da vam kažem, već duže vreme planiram da pravim sacher tortu i uvek u zadnjem trenutku napravim koju drugu. I posle toliko umešenih torti, i vešto smišljenih  recepata ,nekako sam se bojala da mi neće uspeti, da neće biti baš onakva, kao što sam je ja zamislila…. Kako me ono njeno malo , tek odsečeno parčence , gledi i smeši mi se , a blistavo kremasta čokolada  bez ikakvih nabora i neravnina, se širi  predamnom i cakli u nedogled , sa po kojom majušnom, sićušnom raspuklinom ,niz koju još po malo  curka, mlaka čokolada i sliva se,  tu negde ,  u ćošku, sa njene leve strane.  A po sredini , kad ga  gledim, ono prelepo kao pod konac isečeno  parčence , sve mi se čini biće da je previše tvrda, i nekako presuva , a ono,…kad je prelomim viljuškicom, prinesem ustima i zagrizem,  ona se odjednom sva smrvi , onako mekana prilepi za nepca i prhko preda u mojim ustima, a ja pomislim: Divno, predivno, nije mogla bolje ispasti, ovo je super recept, neću ga menjati. Dobro je da sam oduzela šećera a dodala malo više čokolade, brašna je tu,  negde na granici, možda ga  treba malo manje staviti, videću sledeći put, i smanjiću vreme pečenja, da, da, to obavezno. Ah ta sacherica, tako dobra a tako tajanstvena, čiju recepturu je osmislio  Austrijanac Franc Sacher još daleke 1832  godine,  kao  16- godišnji učenik poslastičarske škole,  za princa Klemens Wenzel von Metternich , a koju je kasnije doradio njegov sin,  Eduard, u ovom sastavu , kakvu je znamo do današnjih dana, a ja dala sebi za pravo, da je danas malčice korigujem😘 , i to ovako:

6 jajeta

220 gr žutog šećera

180 gr putera , sobne temperature

150 gr pšeničnog brašna t45

200 gr crne čokolade za mešenje

8 gr praška za pecivo 

Umesto pekmeza od kajsija, koristila sam pekmez od šipaka

 Glaçage od čokolade sam radila po receptu  Pierre Dominique Cecillon, stim što sam malo nešto izmenila što se tiče količina

200 gr crne čokolade

200 ml tečne pavlake

90 gr kristal šećera

140 gr putera

2 supene kašike kakaa

Priprema:

Pomešajte prašak za pecivo sa brašnom, te ostavite sa strane

Otopite čokoladu na pari

Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni

Podmažite plek uljem te posipajte ležerno brašnom

Odvojite belanca od žumanaca

Puter umutite penasto sa šećerom, dodajite jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje, dobro ih umutite zatim dodajte otopljenu čokoladu , sjedinite sa žumancima , te ostavite sa strane dok ne umutite belanca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli, umutite ih u čvrst šam. Tako umućena belanca didajte u dlesu sa žumancima , promešajte, te dodajte brašna, dobro promešajte, pažljivo da nema grudvica, te smesu sipajte u plek .Pecite  koricu na 200 stepeni 25 minuta. Kada bude pečena, izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi, te je presecite na pola.  Premažite prvu koru pekmezom, stavite odozgo drugu, te i nju premažite, zatim je prelijte čokoladom odozgo i sa strane. Višak čokolade koja se sliva sa strane , odstranite špatulom.

Dok se kora peče pripremite glaçage :

U šerpici stavite: šećera, čokolade, putera, pustite da se otapaju na tihoj vatri uz povremeno mešanje, kada se otope dodajte kakaa, promešajte da se sjedini sa čokoladom te sklonite sa vatre, dodajte pavlake, sjedinite je sa otopljenom čokoladom mešajući žicom, te je ostavite sa strane da se malo prohladi, da bude mlaka . Tako pripremljenu čokoladu prelijte preko torte, stavite je u frižideru da se čokolada stegne, dekorišite je i sladite se najfinijom tortom na svetu.

Izvinite za presek torte, potpuno sam zaboravila da je uslikam, sledeći put.

Recette:

6 œufs 

220 gr de sucre roux 

180 gr de beurre à la température l’ambiante 

200 gr de chocolat 70 pour cent de cacao

150 gr de farine t45

La confiture d’abricots j’ai remplacé par la confiture d’églantier

Glaçage au chocolat : j’ai suivi la recette de Pierre Dominique Cecillon, avec quelques changements 

200 gr de chocolat noire

90 gr de sucre semoule 

140 gr de beurre

Moi j’ai ajouter 2.cas de cacao

200 ml de la crème fleurette 

Préparation :

Melanger la levure chimique avec la farine. Mettre de côté 

Huilé puis fariné légèrement la plaque 

Préchauffé le four à 250 degrés 

Faire fondre le chocolat dans an bain mairie. Mettre de côté 

Clarifier les œufs 

Mettre de beurre dans la cuve de votre robot, ajouter de sucre, le Battre jusqu’à  ce que la préparation soit bien mousseuse , puis ajouter les jaunes d’oeufs, progressivement un par un. Melanger à chaque arrivée d’oeuf, verser le chocolat fondu. Dans un autre bol, battre les blanc d’oeufs, en ajoutant de sel jusqu’à  ce que le mélange devienne mousseux. Verser tout dans les jaunes d’oeufs, puis ajouter la farine progressivement en remuant. Verser la préparation dans la plaque, puis enfourner pendant 25 minutes à 200 degrés. Une fois cuite,laisser refroidir le gâteau . Retourner le gâteau puis le démouler.Couper le en deux , tartiner la confiture d’abricots, fermer le avec le deuxième cercle, tartiner le à nouveau, puis laisser le gâteau dans frigos pour que sa bloc. Pendant se temps préparer  le glaçage. 

Mettre dans la casserole le sucre, le chocolat, le beurre, les faire fondre en remuant à l’aide d’un fouet, ajouter de cacao, melanger, retirer de feu, ajouter la crème fleurette puis mettre de côté. Laisser le chocolat à tiédir puis verser le glaçage sur le dessus de gâteau et bien l’ étaler sur la surface et sur le bords à l’aide d’une spatule.

Publicités

4 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. Negoslava dit :

    Imam recept za koji su mi rekli da je originalan. I svaka druga domaćica to isto tvrdi za svoj 😉
    Ali ovu tvoju mora da probam, bila original, ne bila. Mada, unapred znam da neće biti baš ovako perfektna.

    Aimé par 1 personne

    1. Hvala ti, lepo od tebe što me hvališ. Ja sam se baš pribojavala kakva će biti, ali super sam zadovoljna, a verujem da će i tebi uspeti, samo je po meni veoma bitna i temperatura pečenja. A zamisli danas kada sam se vraćala sa posla, idem ja trotoarom ,kada ispred mene u izlogu sve sami kolači , torte i jedno velikooo parče sacherice stoji ispred mene i gledi me , kao ono moje iz tanjira, ja se oduševila.

      J'aime

  2. Natalija dit :

    I ova torta mi je fantazija! Inače i kod mene je ista priča, već odavno planiram praviti Sacher tortu pa na kraju ipak ode u drugi plan. 🙂 Nadam se da će konačno stići na red i kod mene. 🙂

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s