La glace aux prunes et aux basilic -Sladoled od šljiva i bosiljka

La glace aux prunes avec une petite touche de basiilic est un délice, on s’est régalé!

Naše šljive, naše stablo, naša bašta tu odmah do kuće, naš Nole koga više nema, svojom rukom život joj dao. Ubrala je naša Vidosava, očistila od lišća, izmešala nebrojeno tegli pekmeza, ostavila nekoliko svežih, u kesi od zamrzivača, da se naðe, Jela voli pitu sa šljivama, a Milena palačinke sa pekmezom, i tako odjednom , otišla da je više nema.

Naš sladoled koji više nikada neće biti naš, jer šljivu nema ko da bere. Pogledajte, možda i vi imate koju zaostalu šljivu od prošle godine, u vašem zamrzivaču. Iskoristite ih na najbolji način, bićete oduševljeni ukusom.

Za  sladoled val je potrebno:

467 gr smrznutih šljiva 

100 gr smrznutih borovnica

100 ml sirupa od višanja

50 gr žutog šećera

Nekoliko listića bosiljka

100 gr mascarpone sira

60 gr neumućenog šlaga

100 gr umućenog šlaga sa 100 ml mleka

Priprema:

Umutite šlag sa mlekom 

Umutite penasto mascarpone , mikserom

Blago zamrznute šljive i borovnice stavite u dublju posudu sa šećerom, dodajte sirupa od višanja,listiće bosiljka,  te ih izmiksajte štapnim mikserom. Zatim dodajte mascarpone sir , prah za šlag , dobro sjedinite žicom, zatim dodajte umućeni šlag, te ga sjedinite sa ostalom smesom. 

Stavite sladoled u zamrzivač, da se stegne, te ga poslužite sa voćem i listićima bosiljka obavezno , jer će mu dati  poseban ukus i  aromu.

Pour la glace aux prunes il vous faut :

467 gr de prunes ( légèrement congelées)

100 gr de myrtilles (légèrement congelées)

100 ml de sirop de griottes

Quelques feuilles de basilic 

100 gr de mascarpone 

40 gr de sucre roux 

60 gr poudre de crème chantilly déshydratée

100 gr la crème chantilly déshydratée montée avec 100 ml de lait


Préparation :

Dans la cuve d’un robot mettre le mascarpone , le faire battre , et le réserver.

Dans la cuve d’un robot mettre la poudre de la crème chantilly, ajouter du lait, puis la faire monter , la réserver.

Mettre dans un saladier assez profond les prunes et les myrtilles, ajouter du sucre , du sirop, et les feuilles de basilic, puis les mixer à l’aide d’un mixeur plongeant. Ajouter le mascarpone, la poudre de crème chantilly déshydratée, bien mélanger à  l’aide d’un fouet, puis ajouter la crème chantilly montée. 

Mettre la glace au congélateur, pour qu’elle se bloque, et la servi.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s