Mhalabia dessert –  malabije desert

Je viens de découvrir ce magnifique dessert, et je peux vous dire qu’il m’a impressionnée avec sa légereté, et sourtout par sa fraîcheur. Ideal pour ce beau temps avec une subtile odeur d’eau de rose et une note amère de fleur d’oranger, il va réveillez vos papilles. Je vous le conseille vraiment, surtout aux gens qui sont allergiques au gluten

U toku sam da sve više upoznajem libansku kuhinju u smislu da sam ja, u autentičnom libanskom okruženju ,taj glavni akter pripremanja hrane , po tradicionalnim receptima i  mogu vam reći da sam više nego oduševljena. Nedavno sam imala priliku da po originalnom libanskom receptu pripremam ovaj fantastični desert , koji me je « oborio s’nogu. » Ledeno hladni osvežavajući ukus, sa suptilnim mirisom ružine vodice, i oporim dodirom sirupa narandžinih cvetova, dugo ćete osećati u ustima. Idealan za tople letnje dane, lagani desert koji možete konzumirati bez grižnje savesti da ćete se ugojiti, naročito ga preporučujem ljudima koji su alergični na gluten

Recette :

1 l de lait ( j’ai mis du lait d’amandes)

2, 1/2 c.as de maïzena ou d’amidon( si vous voulez que la crème soit plus épaisse mettez 3 c.as de poudre)

4 c.as de sucre roux 

De l’eau de rose

Fleurs d’oranger

Quelques amandes effilées 

Pistaches

Préparation :

Dan une casserole mettre du lait,ajouter 2 c.as de sucre, réserver un peu dans un saladier pour dissoudre la poudre de maïzena. Mettre le lait à chauffer a feu doux et laisser frémir en remuant de temps de temps. Pendant ce temps préparer le poudre de maïzena. Mettre dans un saladier du lait, ajouter du sucre, de la poudre, mélanger à l’aide d’un fouet . Lorsque le lait commence à frémir, ajouter progressivement du lait en remuant, toujours à feu deux. Lorsque la crème devient épaisse, retirer la casserole du feu, puis ajouter de l’eau de rose et de la fleur d’Oranger. Laisser la crème tiédir en mélangeant  de temps de temps , sinon la crème risque de former une croute au dessus, puis verser la préparation dans des verrines. Laisser les verrines refroidir au frigo puis au moment de les servirparsemer les amandes effilées et les pistaches concassées.

Recept :

1 litar mleka ( ja sam stavila bademovo)

4 supenih kašika žutog šećera

2,1/2 kašika maizene ( kukuruzni skrob) ili amidona, ( pšenični skrob), ako želite da krema bude gušća,  stavite 3 supene kašike praha

Ružine vodice* po ukusu

Narandžine vodice od cvetova narandže * po ukusu)

Listići badema

Sitno seckanih pistaća, neprženih

Priprema :

Od litra mleka odvojite malo da biste rastvorili prah, u kome ćete dodati 2 kašike šećera od ukupne količine, zatim sjedinite sa mlekom, dobro umešajte prah  žicom, te ostavite sa strane ,dok mleko ne provri 

U šerpicu sipajte mleka, dodajte 2 kašike šećera, stavite šerpicu na šporet da se mleko zagreva na tihoj vatri, mešajući s’vremena na vreme. U trenutku kada se mleko sprema da provri, sipajte postepeno pripremljeno mleko i prah, mešajući neprestano. Kuvajte kremu dok ne počne da se zgušnjava, zatim sklonite šerpicu sa šporeta, dodajte ružinu i narandžinu vodicu, te je ostavite da se malo prohladi, ali je  mešajte povremeno za to vreme dok se hladi, jer će početi da se stvara korica po površini kreme, ako to ne činite. 

Kremu servirajte u čaše,  te je ostavite u frižideru da se dobro ohladi . U trenutku serviranja , prelijte malo ružine i narandžine vodice ,  ukrasite listićima badema i sitno seckanim pistaćima.  I naravno , javite mi se sa vašim utiscima.

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2 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. C’est un délicieux dessert que j’aime beaucoup !

    Belle soirée,

    Gabrielle

    Aimé par 1 personne

    1. Pour moi ce dessert c’était une découverte. J’adore sa texture

      J'aime

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