Omelette norvégienne – torta  norveški omlet

L’omelette norvégienne ou omelette surprise, est un dessert glacé à l’intérieur et chaud à l’extérieur, constitué d’un biscuit à la cuillère imbibé d’alcool ( kirch, rhume), de crème glacée, décoré à la poche de blancs d’oeufs montés en neige

Torta norveški omlet je nestala očas posla, prosto rečeno,  smazali  smo je za jedno popodne, što je i bilo logično s’obzirom na vrele dane koje trenutno imamo, jer ona je ništa drugo ,nego simpatično upakovan sladoled u torti. Sastoji se od korice natopljene alkoholom, garnirane sladoledom, najčešće je to sladoled od vanile, koji je prekriven umućenim šamom od belanaca, malo nagorelim vrhovima. Ja sam ovog puta pravila omlet « revisitée ‘, što bi u prevodu značilo : u izmenjenom obliku, u smuslu što sam po sredini sladoleda stavila nadev od voća, bresaka i banana, i nije nagorelih vrhova. Inače, zaboravila sam da vam kažem, torta je nastaka daleke  1867 godine, veštom rukom šefa , jednog pariskog hotela.Veoma brzo i lako se sprema,a evo kako.

Recette pour la génoise :

Korica:

4 jajeta

4 kašike šećera

5 kašike brašna

Rum za natapanje korice, po ukusu

Za sladoled

500 gr mascarpone 

2 kašike šećera

200 ml tečne pavlake

150 gr čia semenke

Posebno umutiti

130 gr šlaga

250 ml tečne pavlake

10 gr želatina u prahu agar agar

Za pire od voća:

4 kajsije

2 banane

2 kašike šećera

12 gr želatina u prahu agar agar

4 kašike pekmeza od šipaka

6 kašika mlevenog kikirikija neprženog


Priprema korice:

Plek podmažite uljem te ležerno posipajte kristal šećerom

Zagrejite rernu na 250 stepeni

Pomešajte rum sa malo vode

Jaja umutite penasto sa šećerom, zatim dodajte brašna, dobro sjedinite žicom da nema grudvica , sipajte smesu u plek te ispecite koricu na 220 stepeni. 

Priprema sladoleda:

Želatin u prahu potopite u hladnoj vodi da nabubri

Umutite penasto maskarpone sa 2 kašike šećera i 200 ml pavlake

Umutite šlag sa tečnom pavlakom

Spojite šlag i mascarpone , dodajte čia semenke , i dobro ih sjedinite žicom

U nabubreli želatin dodajte jednu kašiku umućenog mascarpone sira, zagrejite da bude mlak, te na kraju kada spojite mascarpone i šlag dodajte u smesu, promešajte, te ostavite u frižideru pripremljeni sladoled.

Za žele od voća: 

Odvojite koštice od bresaka, stavite ih u blender sa bananama, dobro ih sameljite, od njih odvojite 4 supene kašike, stavite ih  u šolju i dodajte želatina da nabubri, zatim dodajte u voće, promešajte, zatim dodajte pekmez od šipaka, sjedinite, zatim dodajte mleveni kikiriki,dobro sjedinite,  te ostavite voćni preliv u frižideru. 

Tortu slažite na sledeći način:

Kora

Sladoled, zatim tortu stavite u zamrzivač da se malo blokira, zatim voćni preliv, te ostavite tortu u zamrzivač da se blago zamrzne, odozgo sladoled, te je ostavite 6 zamrzivač da se stegne, kao i svaki sladoled. Zatim je ukrasite velur sprejom u boji.

Recette pour la génoise :

4 oeufs 

4 c.as de sucre glacé

4 c.as de farine de blé

Rhum pour imbiber * mélanger du rhum avec un peu d’eau

Recette pour la glace:

500gr de mascarpone 

2 c.as de sucre glace

200 ml de crème fleurette 

Pour la glace il vous faut aussi:* monter 130 gr de crème chantilly déshydratée ( magasin balkanique)

250 ml de creme fleurette 

10gr de gélatine en poudre 

Pour la gelée de fruits :

4 abricots 

2 bananes 

2 c as de sucre

12 gr de gélatine en poudre agar agar

4 c.as de confiture d’églantier

6 c.as d’arachides broyées , pas cuites

Préparation de la génoise :

Huiler la plaque puis la parsemer au sucre

Préchauffer le four à 250 degrés 

Mettre dans la cuve d’un robot les oeufs , ajouter du sucre, faire blanchir, puis arrêter le robot, ajouter de la farine, mélanger sans avoir de grumeaux, puis verser la préparation dans la plaque, enfourner à  220 degrés. Sortir la plaque puis laisser la génoise refroidir. Puis l’imbiber de rhum .

Préparation de la glace :

Mettre la gélatine dans un saladier, ajouter de l’eau froide, puis laisser gonfler

Mettre le mascarpone dans la cuve d’un robot, ajouter du sucre et de la crème fleurette, monter, réserver. Mettre dans la cuve  d’un robot de la crème chantilly déshydratée, ajouter de la crème fleurette, puis la monter.  Melanger le mascarpone et la crème fleurette,ajouter les graines de chia, ajouter de la gélatine, melanger, puis réserver la glace au frigo. Ajouter une cuillère de mascarpone dans la gélatine puis faire tiédir au micro-ondes.

Préparation  de la gelée de fruits :

Mettre la gélatine dans un saladier, ajouter de l’eau froide en  suivant les instructions sur le sachet, puis laisser gonfler. Ajouter 4 c.as de gelée de fruits, melanger , puis verser dans la gelée.

Denoyauter les abricots , les mettre dans un blender, ajouter les bananes et mixer, verser dans un saladier, ajouter du sucre,de la confiture ,mélanger énergiquement, ajouter des  noisettes, bien melanger, puis ajouter de la gélatine, mélanger , et laisser la gelée de fruits au frigo.

Montage du gâteau :

Mettre la génoise, la glace au congélateur pour que ça se bloque un peu, sortir le gâteau et mettre la gelée , puis mettre le gâteau à nouveau au congélateur, le laisser se bloquer un peu, sortir le gâteau puis mettre le reste de la glace, et mettre le gâteau à nouveau au congélateur pour qu’il se bloque comme une glace. Le sortir et le décorer à l’aide d’un spray velours coloré.

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