Gâteau au chocolat -pistaches -menthe Kolač od čokolade sa pistaćima i mentom

Gâteau au chocolat : aussi simple que bon. Avant je faisais mes gâteaux au chocolat en suivant les recettes, mais aujourd’hui j’ai inventé ma propre recette. Je suis assez satisfait avec le résultat, et j’ai adoré travailler avec le chocolat de couverture.

On plus c’est très facile à faire, franchement, je me suis amusée en faisant ce gâteau 

Veoma lako se priprema, baš sam se zabavljala spremajući ga, zato ne čekajte više ni trenutak, umesite ga što pre. I da ne zaboravim, obavezno ga poslužite sa kuglom bilo kog sladoleda, užitak će biti veći.

Jedan sasvim običan kolač od čokolade, francuski klasik , koji se veoma često naðe na trpezi kod Francuza, te stoga i kod nas, pošto smo tu gde jesmo😘. Kolač koji je, čini mi se,  doživeo toliko varijacija što se tiče sastojaka, tako da ga možete naći u gotovo svim mogućim kombinacijama: jednostavno samo sa čokoladom, ili nutelom, ili pak sa crvenim voćem, višnjama, jagodama, bananama, lešnikom,pistaćima, bademom…  Ja sam ga ovog puta « smućkala « 😘po nekom mom receptu i prezadovoljna sam ishodom, verujte , i mene je oduševio, kolač , koji veoma lako može da preraste i  u raskošnu tortu, što zavisi od vašeg raspoloženja i mašte

Recette :

8 oeufs 

250 gr de sucre semoule 

250 gr de beurre 

200 gr de farine

260 gr de chocolat de couverture 70 pour cent de cacao 

1c.ac de levure chimique 

1 bouchon de vanille liquide 

2 c.as de pistaches concassées 

Quelques feuilles de menthe hachée

Pour le glaçage au chocolat :

200 gr de chocolat de couverture 70 pour cent de cacao

125 gr de beurre 

Préparation :

Préchauffer le four à 250 degrés 

Huiler la plaque et parsemer le fond de la plaque au sucre semoule 

Mélanger la farine et la levure chimique 

Faire fondre du beurre et du chocolat dans un récipient ou au micro-ondes 

Mettre dans la cuve d’un robot les oeufs, le sucre, et faire blanchir.

Ajouter progressivement la farine, melanger à l’aide d’un fouet, puis ajouter le beurre et le chocolat fondu,la vanille, les pistaches et les feuilles de menthe. Melanger à l’aide d’un fouet, puis verser la préparation dans la plaque. Enfourner pendant 18 minutes à 200 degrés .

Pendant ce temps faire le glaçage au chocolat. Mettre le beurre et le chocolat dans une petite casserole à feu doux, les faire fondre en mélangeant de temps de temps. Retirer la casserole de feu, laisser le chocolat durcir un peu, puis glacér le gâteau.Une fois cuit, sortir la plaque du four,  puis laisser le gâteau refroidir. Glaçer surface de votre gâteau, puis faire la décoration.

Recept:

8 jajeta

250 gr kristal  šećera

200 gr pšeničnog brašna

250 gr putera

260 gr kuvertur čokolade 70 posto kakao

1 supena kašika tečne vanile

1 kafena kašičica praška za pecivo

2 supene kaši’e, grubo mkevenih pistaća

Nekoliko listića mente, sitno sečenih

Za glasaž od čokolade

200 gr  kuvertur čokolade 70 posto kakao

125 gr putera

Priprema

Uključite rernu da se zagreva na 250 stepeni

Podmažite plek uljem , te ga posipajte ležerno kristal šećerom

Otopite puter i čokoladu na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj rerni

Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte brašna, dobro sjedinite žicom da nema grudvica, dodajte putera i čokolade , zatim dodajte pistaća,vanile, i mente, dobro ih umešajte, te sipajte slesu u plek. Kolač pecite oko 18 minuta na 200 stepeni.  Za ti vreme pripremite glasaž od čokolade. Izvadite plek iz rerne, sačekajte da se malo prohladi, zatim izvadite kolač iz pleka , te ga prelijte glasažom od čokolade.

Dekoraciju uradite po vašoj želji

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2 commentaires Ajoutez le vôtre

  1. Ana dit :

    čokolada i menta su nerazdvojiv i neodoljiv par. 🙂

    Aimé par 1 personne

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