Gâteau -pain à la farine d’epautre et aux béchamel et basilic – torta hleb sa speltom, bešamelom i bosiljkom

Quand j’ai préparé ce painje ne mattendendais pas à ce quil soit aussi grand et beau. Il se prépare rapidement et avec la possibilité d’utiliser différents types de farines, on sent bien le bon goût de la béchamel , un arome de basilic cuit, et un fromage râpé qui se fond dans la bouche. Oh que c’est bon!

Recette :

150 gr de farine de blé 

150 gr de farine d’epautre

150 gr de farine grise

100 gr de la  farine de mais

1c.ac de sucre roux 

1.1/2 c.ac de levure déshydratée 

2c.ac de vinaigre de cidre

1/2 c.ac de sel de himalayen 

4 c.as d’huile d’olive

350 ml d’eau chaude

4 c.as de béchamel 

Fromage rappé (facultatif : basilic haché)

Préparation :

 Verser dans uncipient de l’eau chaude , ajouter du sucre, du vinaigre, puis delayer la levure, le faire enrober.

Dans un sladier melanger toutes les farines , faire un puits ,  ajouter l’huile d’olive, verser le melange avec la levure, puis petrir la pâte en formant une boule, couvrir la pâte avec un torchon propre puis laisser la à pousser à  température ambiante.Une fois poussé, transvaser la pâte sur un plan de travail fariné, dégager le gaz en forment une boule puis la mettre dans une casserole assez profonde, laisser la pâte pousser à température ambiante. 

Avant de la mettre au four, etaler lachamel sur la surface , parsemer de basilic , faire cuire dans un four  préchauffé à 230 degrés 25 minutes. Avant de sortir le pain du four, parsemer dessus du fromage râpé, puis faire cuire le pain pendant que le fromage se fondre et devient doré.

Kada sam mesila ovaj hleb uopšte nisam očekivala ovakav rezultat, prosto rečeno , oduševio me je i izgledom i ukusom. Tako je dobro narastao bez ikakvog posebnog truda, sa prijatnim ukusom  bešamela, upečatljuvim mirisom pečenog bosiljka, i rendanog kačkavalja, koji se topi u ustima, bio je preukusan.

Recept:

150 gr pšeničnog brašna

150 gr speltinog brašna

150 gr integralnog brašna

100 gr belog  kukuruznog brašna

1.1/2 kafena kašičica suvog kvasca

1 kafena kašičica žutog šećera

1/2 kafene  kašičice himalajske soli

4 supene kašike maslinovog ulja

1 supena kašika jabukovog sirća

360 ml tople vode

Bešamel po ukusu

Sveži bosiljak po ukusu

Rendani kačkavalj po ukusu

 Priprema :

Podmažite šerpu uljem

Bosiljak iseckajte sitno

Sipajte toplu vidu u činiju, dodajte šećera, kvasca, te sačekajte da se kvasac otopi odnosno nabubri..U vangli pomešajte sve vrste brašna, napravite udubljenje u sredini, sipajte vodu sa kvascem, dodajte soli, maslinovog ulja , te zamesite testo, koje ćete ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi , pokriveno čistom krpom, oko sat vremena. Nakon toga testo izručite na pobrašnjeni sto, oblikujte ga u loptu , stavite u šerpu , te ga  ostavite da naraste . Kada naraste premažite ga bešamelom i svežim bosiljkom. Stzvite da se peče u već zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 25 minuta. Pri kraju pečenja posipajte hleb rendanim kačkavaljem te vratite u rernu da se kačkavalj otopi i zapeče.

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