Glace aux clémentines parfumée à l’huile d’olive – Sladoled od klementina sa aromom maslinovog ulja

Un jour je me suis retrouvée à la maison avec une cage pleine de clémentines. Qu’est-ce que je vais faire avec toutes ces clémentines🤔, pourquoi il m’acheté tout ça😙 La première idée était de faire un bon smoothie avec d’autres fruits et qqs goji, demain, pour le petit déjeuner – c’était fait. Et puis pourquoi ne pas faire un quatre quart aux clémentines ? Je l’ai fait, on la adoré. Mais au secours, j’ai encore des clémentines!!! Bon il me reste quoi d’autre à faire avec ces températures estivales en ce moment pour bien se rafraichir? Une glace aux clémentines, allez c’est partie. Après tout ça, une glace que je ne regrette pas d’avoir fait même si au début j’admets m’être demandée – mais qu’est-ce que ca va donner au niveau du goût. 🤔 Mais au final, elle était trop bonne.😋

U jednom trenutku našla sam se sa toliko klementina u kući- puna gajba,kraj sezone, šćućurile se u jednom ćošku moje kuhinje, gledaju one mene, gledam ja njih i pomisao : šta mu bi da kupi ovoliko, šta sa njima🤔 Prva ideja : smoothie sa kombinacijom ostalog voća , i kiselkastim goži plodovima, sutra za doručak – učinjeno, fantastičnog ukusa, slatko , kremasto , fino , baršunasto. Druga : francuski kolač quatre – quart ( četiri četvrtine ) učinjeno i u slašću pojedeno, ali ima ih još, šta sada….. Napolju letnje vrućine usred aprila, opeklo sunce u Francuskoj, kao da je leto.Šta mi drugo preostaje uz ove letnje temperature nego sladoled. Napraviću sladoled od ovih klementina, pa kako mu bude, i sama sumnjajući u ovu kombinaciju🤔 U svakom slučaju, bio dobar ili ne, biće to pravo osveženje u ove rane letnje dane. I bi sladoled, i to koji, samo da znate🤔😘 Ne pitajte, ne može se rečima opisati taj ukus, zato ga pripremite što pre, te se uverite i sami😋😘😍.

Recette:

1 200 gr de la purée de clémentines bio

770 gr de la crème fleurette déshidratée montée ( 400gr de crème fleurette déshydratée montée avec 360 ml de lait)

400 ml de jus d’abricots

8 c.a.s de glucose ( ou miel, ou sirop d’erable)

Huile d’olive vierge, 4 c.a.s facultatif

Basilic

Préparation:

Laver, eplcher, couper les clémentines en quartiers, en enlevant la peau avec un couteau, puis les mettre dans un saladier en plastique et les congeler légèrement. Pendant ce temps monter la crème fleurette avec un batteur éléctrique , réserver au frigo. Pendant ce temps faire de la purée de clémentines. Ajouter le jus d’abricots dans le saladier puis les mixer à l’aide d’un mixeur plangeant, ajouter la crème montée, puis mélanger à l’aide d’une marys, ajouter le glucose et l’huile, mélanger , puis placer le saladier au congelateur, 6-8 h

Attention: à chaque fois, avant de srevir la glace , la sortir du congélateur puis attendre environ 5 bonnes minutes pour faciliter la prise.

Autor recepta: Sunčica Stanković

Recept:

1, 200gr gr pirea organskih klementina

770 gr umućenog šlaga sa mlekom (400 gr šlaga u prahu sa 360 ml mleka)

400 ml soka od kajsija

4 supene kašike maslinovog devičanskog ulja ( fakultativno)

8 s.k glukoze ili ( meda, ili javorovog sirupa)

Bosiljak za dekoraciju

Priprema :

Oprati klementine u vodi, oljuštiti ih oštrim nožem, odvojiti svaku krišku od tanke opne, kojom je obavijena svaka od njih,stavite ih u dublju, plastičnu posudu i blago zamrznite u zamrzivaču. Za to vreme umutite šlag, stavite ga u frižideru. Kada klementine počnu da se zamrzavavaju, ( vodite računa da ne budu previše zzmtznute, jer u tom slučaju nećete moći da ih saseckate zbog leda koji se stvorio) sipajte soka , te ih izmiksajte , zatim pomešajte smesu sa šlagom, dodajte glukoze i maslinovog ulja, sjedinite ih mešajući mikserom ili običnom mariz ( špatulom – kako je neki nazivaju). Stavite činiju sladoleda u zamrzivač i budite strpljivi jedno dobrih 5-6 sati pre nego što ga poslužite. 😋

Napomena : svaki sledeći put pre nego što servirate sladoled, ostavite ga na sobnoj temperaturi dobrih 5 minuta, jer ćete ga lakše zahvatati kašikom za sladoled.

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