Roulé aux clémentines sans gluten -vegan rolat bez glutena sa klementinama

Le roulé aux clémentines a eu un fort succès chez nous, tous ont en redemandé. C’est vraiment facile à faire et le résultat est incroyable.

Recette pour la génoise:

80 gr de farine complète

80 gr de la farine d’épautre

70 gr de sucre casonade

11gr de sésame en poudre

17 gr de graines de lin jaune en poudre

21 gr de graines de lin brun en poudre

104 ml de l’huile de raisin

116 ml d’eau gazause

8 gr de levure chimique

2gr de bicarbonate de soude

Pour la garniture:

5 clémentines

Ganache chocolat blanc :

200 gr de chocolat blanc

100 ml de la crème fleurette

200 gr de la crème fleurette montée

Préparation:

Préparer d’abord la ganache . Mettre le chocolat dans un saladier ,verser dans une petite casserole la crème fleurette, puis porter à ébullition, puis verser la moitié de la crème sur le chocolat, en remuant à l’aide d’un fouet, puis verser le reste de la crème, mélanger, puis laisser refroidir. Monter la crème chantilly en suivant l’instruction, puis l’incorporer avec la ganache.

Préparation de la génoise:

Mettre tout les ingrédients secs dans un saladier, ajouter les ingrédients liquides, puis les monter à l’aide d’un batteur, verser la préparation dans la plaque, étaler, puis enfourner à 160℃ pendant 15 minutes. Une fois cuite, disposer la génoise sur le torchon humide en retournant la plaque, couvrir de chaque côté avec le torchon, laisser refroidir la génoise un peu , puis disposer la crème , les clémentines dessus, rouler la génoise, bien serrer puis embaler la avec le film alimentaire, laisser le roulé au frigo pour que ça bloque.

Mes astuces:

La farine de lin et de sésame je fais moi meme, je les fais passer a la moulin de café

Si vous voulez un roulé complètement vegan, vous pouvez le garnir seulement avec la crème chantilly végétale et avec des clémentines

Auteure: Sunčica Stanković

Vegan rolat sa klementinama, bez glutena je kolač koji me je oduševio svojim ukusom . Mogu vam reći da se tražilo parče više, nestao je brzinom svetlosti. Fina, mekana korica, baršunasta ganaš krema u kojoj se utapaju mirišljave klementine, je pravi pogodak.

Recept za koricu:

80 gr integralnog brašna

80 gr speltinog brašna

70 gr braon šećera

11 gr susam brašna

17 gr brašna žutog lana

21 gr brašna braon lana

104 ml ulja od semenki grožđa

116 ml gazirane vode

8 gr praška za pecivo

2 gr sode bikarbone

Za garniranje rolata:

200 gr bele čokolade

100 ml tečne pavlake

200 gr umućenog šlaga

4-5 klementina

Priprema:

Najpre pripremite ganaš od bele čokolade. Stavite čokoladu izlomljenu na kockice u dublju posudu, pavlaku sipajte u šerpicu i zagrejite do vrenja, sipajte na čokoladu jedan deo, dobro umešajte čokoladu žicom, zatim sipajte ostatak pavlake i sjedinite je kompletno sa čokoladom.

Plek podmažite, posipajte ležerno brašnom i uključite rernu da se zagreva na 250℃

Najpre dobro umešajte brašno i prašak za pecivo, zatim savite sve suve sastojke u dublju posudu, dodajte vlažne, te ih mutite mikserom dobrih 5 minuta ( svrha mućenja mikserom je da se testo umuti penasto, kako bi masa bila kompaktna), sipajte u plek i pecite na 160℃ 10-tak minuta ( kora ne sme biti previše pečena jer će pucati prilikom uvijanja). Kada bude pečena istresite je na vlažnu krpu, pokrijte je tom istom krpom onim delom koji je sa strane, oko kore, sačekajte da se prohladi , nafilujte je kremom, poređajte klementine po dužini ivice rolata i uvijte koru, stavite u frižider da se rolat stegne i nakon toga isecite i servirajte uz jedan dobar čaj od đumbira sa limunom, ugođaj će biti mnogo jači , verujte mi na reč, mene je taj spoj oduševio, a verujem da će i vas😘

Moj savet:

Ja rolat , bilo da je slani ili slatki, obavezno uvijem u provodnu foliju i tako stavim u frižideru da se stegne

Što se tiče lanenog i susamovog brašna , ja ih pravim sama , tako što semenke sameljem u električnoj mašini za kafu.

Ako želite da rolat bude komplegno vegana , pripremite biljni šlag za garniranje

Autor: Sunčica Stanković

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