Entremet au lait de coco, caramel et bananes caramelisées- francuski ontromet sa karamelizovanom bananom, karamelom i kokosovim mlekom

J’ai fait ce gâteau pour le Noël de cette année. Il est délicieux et facile à faire. C’est un très beau mélange de saveurs et de couleurs qui vous feront voyager.

Recette pour la croûte :

320 gr de biscuits broyés

220 gr de crème blanche

120 gr de chocolat blanc fondu

Recette pour la crème:

400gr de crème chantilly en poudre

250 ml d’eau gazeuse

500gr de fromage mascarpone +100ml de lait de coco plur monter le mascarpone

400 ml de lait de coco

280 gr de chocolat blanc couverture

17 gr de gélatine en feuilles

200 gr de noix de coco râpée

Pour la garniture:

2 bananes caramélisées +10 gr de beurre +20 gr de sucre semoule et de caramel la recette pour le caramel c’est ici:https://wp.me/p8aPrm-fE

Préparation :

Pour réaliser ce gâteau il vous faudra un moule Silikomart, mais si vous en avait pas vous pouvez utiliser le moule de kougelhoph.

Tout d’abord préparer les bananes. Beurrer la poêle, parsemer le sucre puis faire chauffer à feu moyen, disposer les bananes puis les faire carameliser des deux côtés, puis les réserver.

Ensuite préparer la crème :

Monter la crème chantilly en ajoutant de l’eau gazeuse à l’aide d’un batteur, réserver. Monter le mascarpone en ajoutant du lait de noix de coco, réserver. Tremper les feuilles de gélatine dans de l’eau froide. Verser le lait de noix de coco dans une casserole, faire chauffer à feu doux, ajouter le chocolat blanc, mélanger, faire fondre de chocolat puis ajouter les feuilles de gélatine bien essorées, mélanger, faire fondre les feuilles de gélatine, retirer la casserole puis laisser refroidir, réserver 250gr de la crème pour faire la ctoûte. Dans le mascarpone monté ajouter la crème chantilly montée, mélanger puis ajouter la préparation de lait de coco et du chocolat blanc, mélanger puis ajouter la noix de coco râpée, mélanger. La crème est prête. Réserver 250 gr de crème pour faire la croûte.

Préparation de la croûte :

Faire fondre le chocolat avec un peu d’huile au micro-ondes, ajouter la crème et de biscuits, mélanger.

Procéder au montage du gâteau :

Graisser le moule de graisse « crisco » puis à l’aide d’une maryse ajouter la moitié de la crème, disposer les bananes autour en appuyant légèrement, puis verser le caramel. Mettre le gâteau au congélateur environ 1 heure puis le sortir et mettre le reste de la crème, remettre le gâteau au congélateur pendant 1h puis disposer la croûte à la main et remettre une nouvelle fois le gâteau au congélateur (le garder là-bas toute la nuit) . Le sortir le lendemain et le démouler, vaporiser du spray velours rouge et mettre le gâteau au frigo où il va s décongelé lentement.

Attention : avec cette quantité d’ingrédients j’ai fait un entremet et une bûche de Noël.

Auteur: Sunčica Stanković

Ovako pripremljen, ovaj francuski kolač pod imenom entremet (ontrome) u mnogome podseća svojim ukusom na raffaello kugle. Dakle, ako ste ljubitelj kolača i torti koji obiluju kokosom sa fantastičnom kombinacijom arome i ukusa karamelizovane banane i pre svega karamela, slobodno se upustite u avanturu, ovo je kolač za vašu dušu i nepce😉

Recept za koricu:

320 gr mlevenog keksa

220 gr kreme koju sam koristila za fil

120 gr otopljene čokolade

Za ovaj kolač vam je potrebna modla silikomart ali ako je nemate može poslyžiti i modla za kuglof

Recept za kremu:

400 ge šlaga u prahu

250 ml gazirane vode

500 gr maskarpone sira + 100 ml kokosovog mleka

400 ml kokosovog mleka

280 gr bele kuverture čokolade (u obliku sitnih, malih krugova), ako je nemate može i čokolada u tableti.

17 gr želatina u listićima

200 gr kokosovog brašna

Za nadev:

2 karamelizovane banane + 10 gr putera + 20 gr kristal šećera su vam potrebni za karamelizaciju..

Priprema korice:

Čokoladu otopite sa malo ulja u mikrotalasnoj ili u šerpici, na šporetu, na tihoj vatri, zatim je dodajte kremi, sjedinite i na kraju dodajte keksa, smesu sjedinite rukom, i ostavite sa strane.

Priprema karamelizovanih banana:

Omekšalim puterom premažute tiganj, posipajte po njemu šećera, stavite banane i pustite ih da se na vatri srednje temperature karamelizuju,prvo sa jedne pa sa druge strane. Gotove su kada dobiju karamel boju. Izvadite ih iz tiganja i stavite ih na pek papir da se ne bi zalepile, zatim ih isecite na deblje kriške.

Priprema kreme:

Stavite listove želatina u hladnoj vodi da omekšaju

Sipajte mleka u šerpici, zagrejte ga na tihoj vatri te dodajte čokolade da se lagano otapa uz povremeno mešanje, zatim dodajte dobro oceđene listove želatina da se otope, sklonite šerpicu od vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Šlag umutite kao i obično gaziranom vodom pomoću miksera. Sir maskarpone umutite penasto mikserom dodajući 100 ml kokosovog mleka, zatim u njega dodajte šlaga, dobro sjedinite žicom za mućenje, zatim dodajte bele čokolade i kokosovog brašna, te smesu sjedinite špatulom. Odvojite 250 gr kreme koju ćete dodati smesi za pripremu korice.

Montaža kolača:

Modlu ležerno premažite masnoćom » crisco » ili uljem, stavite jedan deo kreme, poređajte banane, odozgo stavite karamel, stavite kolač u zamrzivaču na sat vremena, zatim stavite drugi deo kreme, stavite kolač opet u zamrzivaču na sat vremena, izvadite ga, zatim formirajte koricu slažući masu rukama u tankom sloju u krug. Stavite kolač preko noći u zamrzivaču na najnižoj temperaturi, sutradan ga izvadite iz modle ukrasite po vašoj želji i i ostavite u frižideru da se lagano odmrzne. Ja sam za dekoraciju koristila velur sprej u crvenoj boji, a vi uradite po vašem nahođenju. Ovo je pre svega kolač za ljubitelje kokosa koji puno podseća na raffaello kugle, a pošto su to kolači koje ja obožavam veoma često i pravim baš njega. U kombinaciji sa bananom i karamelom dobija poseban ukus. Probajte ga, sigurna sam da će vam se dopasti.

Napomena: ja sam banane prelila karamelom jer sam ga već imala pripremljenog a vi možete staviti i otopljenu čokoladu. Recept za karamel možete potražiti ovde:https://wp.me/p8aPrm-fE

Od ove količine sastojaka ja sam napravila ontromet i još jedan francuski bûche

Do skorog viđenja, srdačno vaša : Mes folies culinaires.

Autor: Sunčica Stanković.

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