Confiture de lait de Noël -Božićni pekmez od mleka

J’adore la confiture de lait et encore plus celle qui rappelle Noel : aux épices. J’ai découvert cette confiture lorsqu’une amie me l’a ramenée de montagne, et j’en suis devenue dingue ! Depuis, je la prépare chaque année pour Noel.

Recette:

1 l de lait entier

600 gr de sucre

60 ml d’extrait de vanille liquide

Cannelle, et cinq épices: poivre, fenouil, anis, gingembre, clous de girofles, cardamome.

Préparation:

Verser le lait dans une casserole profonde, ajouter du sucre, puis mettre sur feu doux, en mélangeant de temps de temps. Vous verrez que pendant la cuisson la confiture devient épaisse et qu’elle change de couleur. Après 2 heures de cuisson, retirer la casserole, ajouter les épices, la laisser refroidir, puis la verser dans des bocaux propres et secs.

Avec la confiture de lait vous pouvez faire des tartelettes: confiture-chocolat, la glace à la confiture de lait, cheesecake, brownie, des crêpes, cupcakes, panacota

Interesantno je da znamo da je recept nastao još u 17-om veku u Argentini a u Francuskoj u 19 -om , i kao takav je zaštitni znak Normandije , (oblasti u Francuskoj,) i to sasvim slučajno, kao i većina recepata, zar ne? Napoleonov vojni kuvar je sasvim zaboravio na svoje ušećereno mleko koje je stavio da zagreva,… i eto, na njegovu sreću, a i na sreću umornih vojnika, nastao je pekmez od mleka. U receptu vam predstavljam Božićni recept od mleka jer sam u njegovoj pripremi koristila božićne začine ( koji se koriste u pripremi božićnih poslastica)
Ja sam kupovni pekmez od mleka jednom davno, dobila od moje prijateljice koja se vratila sa zimovanja i od tada ga obavezno imam pri ruci, ali naravno, moj domaći..😉 sa zanosnim mirisima božićnih začina.

Za pekmez će vam trebati:
Recept:
1l punomasnog mleka
600 gr kristal šećera
60 ml tečne , Madagaskar vanile
Cimeta i 5 vrste začina kao što su: biber, anis, komorač, karanfilić, kardamom i đumbir.

Priprema:
Sipajte mleka u dublju šerpu, dodajte šećera, stavite na tihu vatru ( br1) da se lagano otapa uz povremeno mešanje žicom za mućenje. I ono što je najbitnije kod pripreme pekmeza je to da, dok se ono lagano formira vi možete obaviti još « hiljadu » stvari koje vas čekaju u kući😉 Nakon dobrih 2 sata kuvanja videćete kako postaje sve gušći i poprima karamel boju a vi dobijate vaš željeni pekmez. Sklonite ga od vatre , dodajte začine, promešajte, i dok je još topao, spakujte ga u čiste teglice i dobro zatvorite.

Napomena:
Začine i vanilu dozirajte prema vašem ukusu, ja sam tečnu vanilu stavila malčice više, jer obožavam njen miris.
Ovako pripremljeni pekmez od mleka ovde, u Francuskoj , koriste za prelivanje deserta kao što su panakota, sutlija, kao premaz za palačinke, kao fil za rolat, kao napaž za tart od jabuka, ili britansku pitu od banana, za pripremu milk -shake,… Mozete pripremiti i jedan dobar tart sa pekmezom od mleka i cokoladom, ili u kombinaciji sa sirom dace jedan odlican cheesecake. A vi odlučite sami kako ćete ga koristiti, i naravno, želela bih da čujem vaše utiske. Do sledećeg recepta, vaša : Mes Folies Culinaires

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s