Croissants à la farine de seigle et au fromage – Kroasani od ražanog brašna

Ce moisci le thème de « Compile-moi un menu » (https://compilemoiunmenu.wordpress.com/) est  le fromage, je participe avec mes croissants Serbe à la farine de seigle au fromage feta.

 Je remercie :

Le créateur du jeu : Seb – « Poivre et Seb » http://www.poivreseb.fr

Sandra du blog « Encore un gâteau »  http://www.encoreungateau.com

Et Nath du blog http://www.cuisine.voozenoo.fr

Recette :

1kg de farine de blé 

200 gr de farine de seigle

140 gr de crème fraiche

30 gr de levure boulangère 

1, 1/2 c.a.c de sucre semoule

2 c.a.c de sel fin

3 œufs 

1 blancs d’oeufs

150 ml huile de tournesol 

100 ml d’eau gazeuses 

250 ml de lait

50 ml d’eau plate 

200 gr de beurre congelé 

Avant de commencer mettre du beurre an congélateur 

Préparation :  dans  un récipient  mélanger l’eau plate , l’eau gazeuses et du lait –  faire tiédir puis  ajouter du sucre et delayer la levure dedans, (faire fondre la levure). Dans un saladier mettre les différentes farines, ajouter du sel, des oeufs, les blancs d’oeufs, de la crème fraiche , verser le mélange avec de la levure, puis pétrir la pâte à la main,  former une boule. Couvrir la pâte avec un torchon propre, puis laisser la à  température ambiante (jusqu’à ce qu’elle double de volume). Une fois la pâte reposée, la pétrir à nouveau, couvrir avec un torchon puis laisser la pousser à  nouveau. Débarrasser la pâte sur un plan de travail fariné, travailler la pâte en formant une grosse boule, couper la en 10 morceaux ,  travailler chaque morceau en formant une petite boule. Aplatir chaque boule à  l’aide d’un rouleau  en forment un cercle sur plan de travail fariné, puis râpé du beurre au dessus de la pâte. Faire 5  cercles en tout fois deux.

Chaque cercle composé de quatre petits cercles beurre aplatir à l’aide d’un rouleau sur plan de travail fariné en formant un grand cercle, couper le en triangles, disposer des morceaux de fromage feta, rouler la pâte en formant des croissants, disposer les dans une plaque chemise d’une feuille de papier de cuisson, laisser les  pousser, badigeonner les avec la dorure,  puis les faire cuir dans un four préchauffé à 240 degrés.

Voici une autre recette de mes croissants allégé https://mesfoliesculinaires.wordpress.com/2016/05/25/kroasoni-sa-sirom-croissantes-aux-fromage-feta//

Svaki put kada odlučim da mesim kiflice uvek je to neki novi , drugačiji ,  po meni mnogo bolji recept od prethodnog, za koji kažem da je to baš onaj pravi, a znam da će svaki sledeći put  zasigurno , opet to biti neki drugi , po meni mnoogo bolji recept od prethodnog. Sa ovim za sada « super »receptom ću vas upoznati odmah, a one stare možete pogledati ovde:

https://mesfoliesculinaires.wordpress.com/2016/05/25/kroasoni-sa-sirom-croissantes-aux-fromage-feta/

 Inače, ako nekog interesuje, sa ovim receptom učestvujem u igri :  » Compile moi un menu », koja ovde,  u Francuskoj, okuplja food blogere koji se na taj način međusobno druže i razmenjuju recepte. Svaki put se predstavim sa nekim našim receptom jer mi je želja da ih upoznam sa našom, srpskom, kuhinjom, i verujte mi da su oduševljeni njome. No , ipak da mi počnemo sa mešenjem, da li se slažete? Podvežimo marame, vežimo kecelje, vangle u ruke , pa da krenemo.

Recept:

1kg pšeničnog brašna tip 45

200 gr ražanog brašna

30 gr svežeg pekarskog kvasca

1, 1/2 kašičica šećera

2 kašičice soli

3 cela jajeta

1 belance

150 ml suncokretovog ulja

100 ml gazirane vode

250  ml mleka

5o ml vode, obične

140 gr kisele pavlake

200 gr blago zamrznutog putera

U maloj šerpi stavite mleka, vode, dodajte šećera , ugrejite ih da budu mlaki ,  dodajte kvasca , ostavite šerpicu sa strane da kvasac nadođe -nabubri. Stavite puter u zamrzivač te krenite sa izradom testa. U vanglu stavite obe vrste brašna, dodajte jaja ,belanac, pavlake, ulja i soli, te zamesite testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Kada testo naraste, premesite ga i ostavite da nanovo naraste. Nakon toga istresite testo na pobrašnjeni sto, te ga isecite na 10 jednakih tranša . Svaki tranš najpre oblikujte u loptu pa ga razvucite oklagijom i narendajte putera odozgo. Ja puter uvek narendal u na zadnju jufku.Uradite takvih  5 jufki po dva puta. Znači ,ukupno imate 2 velike jufke od po 5 malih. 

Sada veliku jufku razvijte oklagijom , isecite je na trouglove, poređajte sir po njima, urolajte, poređajte kroasane na plek obložen papirom za pečenje, sačekajte da narastu, premažite ih  žumancetom umućenim sa dodatkom ulja ili mleka . Pecite ih na 240 stepeni. 

6 commentaires sur “Croissants à la farine de seigle et au fromage – Kroasani od ražanog brašna

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